Tip om in slaap te vallen

Door Tjeerd84 op zondag 9 oktober 2016 06:00 - Reacties (34)
Categorie: Feel Alive, Views: 9.497

Vrijwel iedereen kent het gevoel wat je krijgt tijdens het knippen. Je zit een tijdje stil in een goede stoel, de kapper zorgt voor je haar, de acties van de kapper kietelen en masseren je hoofd een beetje, je hoort allemaal geluidjes bij je oor... Wat heeft dit te maken met moeilijk in slaap vallen?

Veel mensen hebben zo nu en dan moeite om in slaap te vallen. In veel gevallen komt dit door stress of piekeren. Ik heb er zelf weinig last van en ik val op een gegeven moment vanzelf wel in slaap. Alsnog heb ik iets gevonden waardoor ik veel sneller en rustiger in slaap val en 's ochtends vroeger en fitter wakker wordt. Onderaan deze blog staan links.

De afkorting voor het effect om beter in slaap te vallen is ASMR. Dit staat voor Autonomous Sensory Meridian Respons. Op deze wiki-pagina is van alles te vinden over de geschiedenis, de toepassingen en de werking. In het kort komt het op het volgende neer: het gevoel van staren en/of rillingen over je rug. Je voelt je verlamd en het lijkt alsof veel hersenfuncties even op pauze staan. Je denkt eigenlijk aan niks. Je voelt je een beetje vreemd, maar wel heel rustig en ontspannen.

Om in slaap te vallen zou het handig zijn om eerst in een soort van 'staartoestand' te beginnen, waardoor je zo rustig en ontspannen wordt, dat je snel in slaap valt. Er zijn bepaalde geluiden en beelden die het 'staareffect' kunnen opwekken. Zelf gebruik ik alleen de geluiden, door in bed ASMR filmpjes op youtube via oordopjes te luisteren. Het scherm is uit, omdat door het licht van de filmpjes het weer moeilijker wordt om in slaap te vallen. Het enige nadeel is wel dat ik op een gegeven moment de telefoon met oordopjes moet opruimen, maar alsnog val ik daarna vrijwel meteen in slaap.

In de ASMR-filmpjes zijn geluiden te horen waarvan is ontdekt dat ze het staareffect opwekken. Dit worden de 'triggers' genoemd. Veel youtube-kanalen gebruiken de feedback van luisteraars om nieuwe en betere filmpjes te maken. Het gaat bij geluiden vaak om ontspannende gebeurtenissen die je hersenen kennen van eerdere ervaringen. Zo is er het voorbeeld van de kapper, maar ook een fluisterende stem dichtbij het oor is voor veel mensen rustgevend.

In de ASMR-stimulatie-filmpjes worden daarom allerlei geluidjes dicht bij de microfoon gemaakt, zoals het tikken van nagels, zacht krassen van nagels, fluisteren, vegen met een zachte borstel, knisperen van plasticfolie, blazen van lucht, enz. De meeste mensen ervaren hierdoor de ASMR, maar de één meer dan de ander. Zelf ervaar ik het redelijk sterk en werkt het krassen met nagels het beste. Het is eerst even zoeken naar welke trigger het meeste effect heeft voor jou.

Er is ondertussen heel erg veel op youtube over ASMR te vinden, maar niet alle filmpjes zijn even goed. Daarom hieronder drie van mijn favoriete kanalen. Hopelijk zijn ze een goed startpunt voor de mensen die het willen proberen. Het is de bedoeling om het te beluisteren met oordopjes of een headset.

Video: https://www.youtube.com/channel/UCgLxqgVoonLD3dlgHSxSP_w
Video: https://www.youtube.com/channel/UCikebqFWoT3QC9axUbXCPYw
Video: https://www.youtube.com/channel/UCgpmBgxeWvmAVge2TmmgMVA

Ouderwets timmeren

Door Tjeerd84 op woensdag 5 oktober 2016 06:00 - Reacties (18)
Categorie: Wetenschap, Views: 7.264

Een paar maanden geleden ben ik begonnen aan een ouderwets timmerproject. Ouderwets, omdat ik vrijwel zonder modern gereedschap en zonder schroeven of spijkers wou timmeren. Ik wou graag op die manier timmeren, omdat ik de uitstraling van 'slimme' houten constructies altijd erg mooi vind om te zien. Zo zijn de traditionele Japanse timmerwerken geniaal en indrukwekkend.
Ik woon sinds een paar jaar samen met mijn vriendin in een nieuwbouwhuis. Vorig jaar is daar ook nog een gezonde dochter bij gekomen. Toen we het huis net hadden gekocht, hebben we uiteraard ook de nodige bestrating aangelegd. Achterin de tuin hebben we toen meteen een klein terras laten aanleggen. In de tuin was verder nergens schaduw of een echt mooie plek om te zitten. We hadden daarom al vrij lang het idee om over het terras een soort van overkapping te bouwen. Op een vakantie in Italïe zaten mijn vriendin en ik op een gegeven moment bij een 'ristorante' heerlijk onder een mooi dak van bladeren. Een houten overkapping, waarbij het dak dicht groeit door klimplanten: een pergola.
Beide ideeën, het ouderwets timmeren en een pergola, heb ik gecombineerd en uitgewerkt met SketchUp. Hieronder een eerste ontwerp. Ik heb geen afbeeldingen meer van het uiteindelijke ontwerp in SketchUp, dus wat je hieronder ziet is niet precies wat het resultaat gaat worden. Ook missen nog details over de ouderwetse manier van timmeren in dit ontwerp. Let verder niet op de kwaliteit van de afbeeldingen. Toen ik de foto's maakte, wist ik nog niet dat ik ze in een blog zou publiceren.
Het eerste ontwerp
De achterwand is een bestaande wand van hedera-klimop. Links staat een schutting en tegen de schutting aan is nog een verhoogde strook grond te zien. In die strook staan in het echt vrij grote planten. Door het digitale ontwerp kon ik een paar esthetische en technische problemen vooraf oplossen en ook kon ik goed zien hoeveel en wat voor hout ik moest bestellen.
Voordat ik ging bestellen heb ik onderzoek gedaan naar de nodige vergunningen. Een pergola heeft geen vast dak en wordt daarom niet gezien als overkapping. Voor veel overkappingen is een vergunning nodig. Een pergola wordt gezien als tuinmeubel. Tot een hoogte van 2,5 meter is daarom voor een pergola geen vergunning nodig, dus ik ben onder die maximale hoogte gebleven.
De hout-levering
Op de afbeelding zijn vijf betonpoeren te zien. Die poeren vormen in de grond de fundering. Als houtsoort heb ik voor Douglas gekozen. Douglas heeft een hoge duurzaamheid en sterkte en is wat dat betreft vergelijkbaar met eikenhout. Douglashout gaat onbehandeld ongeveer 15 jaar mee. Het hout komt oorspronkelijk van naaldbomen in Noordwest Europa, dus uit ons eigen gebied. Het hout bevat veel hars en dat zorgt voor een natuurlijke bescherming. Op de afbeelding zijn Douglas palen, balken en schoren te zien. De schoren zijn de scheve balken in de hoek van een houten constructie.
De fundering
Een pergola is een lichte constructie en de pyramide-vormige poeren kunnen daarom de constructie gemakkelijk dragen in mijn situatie. Er staan vijf poeren in de grond rond het terras, elk met een verticaal uitstekend draadeind. De dikke palen komen op die draadeinden te staan. Onder op de palen zitten stelplaten en een diep geboord gat in de paal zelf. De stelplaten schroeven over de draadeind en op die manier kan elke paal op de juiste hoogte worden gesteld. Het draadeind steekt daarbij een stuk in de onderkant van de paal, vandaar dat daar een diep gat in is geboord. De stelplaten zijn het enige onderdeel van de constructie waar wel schroeven en metaal voor zijn gebruikt. Zonder dit fundering-systeem, zou de paal langer moeten zijn en zelf een stuk in de grond moeten steken. Op de grens tussen grond en lucht wordt hout erg snel aangetast. Om houtrot onder in de palen te voorkomen heb ik daarom voor deze moderne oplossing gekozen. Ook komen de palen op deze manier gemakkelijker op de goede hoogte te staan.
Let bij de volgende afbeelding niet op het gras. In de afgelopen zomer is het gras mooi hersteld gelukkig.
Overzicht
De bewerkte paalkoppen
Boven op de kop van de vijf palen komen de horizontale balken te liggen. In drie palen komen er van twee kanten balken in de kop. In de twee andere palen komt slechts één balk. De vorm van deze koppen heb ik met een handzaag, een beitel en een hamer aangebracht. De balken zijn 15 cm dik, dus dat was een pittige klus.
Bij de palen met een enkele inkeping wordt de horizontale balk op zijn plek gehouden door een houten pen die dwars door de paal en de balk komt. Bij de palen met dubbele inkeping houden de twee horizontale balken elkaar op hun plek. Beide balken zijn daarvoor half ingezaagd, zodat ze in elkaar vallen en samen ook precies in de inkeping van de paal vallen. In volgende afbeeldingen zal dit allemaal zichtbaar worden.
Hieronder zijn zes bewerkte scheve balken te zien: de schoren. Een schoor zorgt voor stevigheid in een constructie. Als een schoor niet met schroeven wordt vastgezet, is het handig om de vreemde vorm te gebruiken die je hieronder in de afbeelding ziet.
De bewerkte schoren
Als we de rechterschoor als voorbeeld nemen, dan zie je aan de rechterkant een smal uitstekend stuk hout. Dat stuk hout wordt in een even grote inkeping in de zijkant van de verticale paal gezet. De horizontale balken vallen vervolgens in de inkeping aan de andere kant van de schoor. Dit alles wordt vastgezet met houten pennen: een toog. Deze schoren heb ik met de hand bewerkt tot deze vorm.
Togen
De toog wordt door twee of meerdere stukken hout geslagen, om het hout aan elkaar te verbinden. Een soort houten spijker. Voor een extreem sterke verbinding werden vroeger de gaten in de stukken hout iets verspringend van elkaar geboord. De houten pen krijg je op die manier meestal niet door de gaten heen, omdat ze immers verspringen. Met een toogijzer, een taps toelopende metalen pen, werden de stukken hout naar elkaar toegetrokken. Daarna werd de toog, de houten pen, in het gat geslagen om de verbinding vast te zetten.
Omdat mijn constructie slechts een paar balken hoeft te dragen, heb ik de gaten simpel en recht gehouden, zodat ik de togen meteen in het gat kon slaan. Ik heb 'echte' togen gekocht, die van te voren goed worden gedroogd in een oven. De toog is daardoor droger dan het andere hout in de constructie. Als vervolgens de toog door regen nat wordt, zal de toog meer water opnemen dan omringend hout en daardoor ook meer opzwellen. Door dus slim gebruik te maken van de natuur en de houtwerking, krijg je extra stevige verbindingen. Ik heb voor het vastzetten van de hele constructie trouwens slechts 14 togen gebruikt.
De palen staan
De palen en de vier horizontale draagbalken staan. Op deze afbeelding zijn twee toogpennen te zien, op het eind van de korte balken.
In de meest rechtse paal is goed te zien dat er twee balken in steken. Beide palen steken ook achter de paal uit. Dat is helaas hier niet heel duidelijk zichtbaar. Midden in de paal komen de balken elkaar tegen/ Op die plek zijn de balken beide tot de helft ingezaagd, beide van een andere kant, zodat ze daar precies in elkaar vallen. Op die manier kunnen de balken niet meer verschuiven, ze houden elkaar met behulp van de paal op hun plek. Voor deze verbinding zijn verder dus geen hulpmiddelen nodig om de boel vast te zetten.
Schoor en toog verbinding
Hier is goed te zien hoe de schoren en de togen de constructie verstevigen. De driehoek die de schoor maakt in de constructie, zorgt ervoor dat er veel minder bewegingsvrijheid is voor alle onderdelen. Daarnaast houdt de schoor de balken ook tegen de paal gedrukt. De balken lagen immers op zich nog los op de palen. Ze konden door hun inkepingen niet heen en weer schuiven, maar nog wel omhoog. De schoren hebben in deze constructie dus een dubbele taak.
Aan de onderkant steken de schoren met hun smallere uitstekende stukje in de paal. Voor het plaatsen van een schoor heb ik dus eerst een inkeping op de nodige plekken in een paal moeten maken. Zowel onder als boven in de schoor is een toogpen geslagen. De onderste toogpennen zijn met deze kijkhoek niet zichtbaar, omdat ze vanaf de achterkant door de paal en het smalle uitsteeksel zijn geslagen. Ze komen er niet aan de binnenkant van de paal uit, omdat de tweede schoor op de paal daar geen ruimte voor laat. Het uitstekende stuk van die kant van de togen heb ik daarom afgezaagd.
Buitenste toog verbinding
De eerste scheve dwarsligger (bovenaanzicht)
De eerste dwarsbalk. De dwarsbalken komen diagonaal over de constructie. Op beide uiteinden van de dwarsbalk komen daarom ook diagonale inkepingen. Door die inkepingen vallen de dwarsbalken een paar centimeter over de onderste horizontale balken. Het vergt soms wat ruimtelijk inzicht, maar door de scheve inkepingen, kunnen de dwarsbalken niet meer kantelen. Door de vorm van de inkeping staan ze altijd precies rechtop. De inkeping is verder precies sluitend en de balken moest ik daarom met een hamer op de horizontale balk vast slaan. Omdat ze niet kunnen draaien, is er verder geen andere bevestiging nodig.
De eerste scheve dwarsligger (vooraanzicht)
Al het timmerwerk is af:
Timmerwerk is af (zijaanzicht)
Timmerwerk is af (vooraanzicht)
Timmerwerk is af (bovenaanzicht)
Scheve dwarsliggers
Hierboven is goed te zien waarom de dwarsbalken niet kunnen kantelen door de scheve stand. De onderste punten van de inkepingen zullen bij kantelen immers naar links of rechts gaan uitsteken. De onderste balk houdt die beweging tegen, omdat de inkeping niet de onderste balk in kan steken. Ik hoop dat het duidelijk genoeg is, maar anders zou je het in het klein met twee plankjes kunnen nabouwen, waarna het heel snel duidelijk wordt.
Ingericht met meubels
Met meubels wordt de schaal en het effect mooi zichtbaar. op deze foto lijkt de voorste paal redelijk scheef te staan. Ik weet niet waarom het op deze foto zo extreem lijkt, maar in het echt is alles redelijk recht en waterpas. Het wat daarnaast nooit mijn bedoeling om alles superstrak te bouwen. Ouderwets, lekker scheef en met de hand. Dat geeft naar mijn mening meer karakter. En het is een mooi excuus om niet te hoeven toegeven dat ik gewoon geen zin had om het perfect recht te krijgen.
Links staat trouwens een Mexicaanse vuurhaard. Die dingen worden echt in Mexico gemaakt. Ik ben in dat gebied op vakantie geweest en die mensen kunnen het geld goed gebruiken. Ze zijn online en bij veel tuinzaken te koop. Voor meer informatie: Sol-Y-Yo. Ik heb er alle uitgebeitelde en afgezaagde stukjes Douglas hout in opgestookt deze zomer.
Extra klimop aangeplant
Omdat de twee voorste palen door de stelplaten boven de poeren lijken te zweven, heeft mijn vriendin die gaten verborgen door stenen rond de onderkant van de palen te leggen. Vervolgens heb ik samen met mijn vriendin extra klimplanten tegen de achterste drie palen aangeplant. De bedoeling is immers dat er een dicht bladerdak over de pergola groeit. De klimplanten waren bij aankoop drie meter hoog en ze hadden meerdere strengen. De plant kon na het planten dus een paar centimeter over het dak lopen, waar we de strengen met groene draadjes hebben vastgezet op de dwarsbalken. De plant groeit ongeveer een meter per jaar, dus ik verwacht over een paar jaar een redelijk begroeid dak.
Deze onderste foto heb ik zonet in het half donker gemaakt en hij is daardoor helaas niet heel scherp geworden. Je ziet hier verder nog een wespenvanger hangen. Dit is ongeveer het uitzicht als ik 's avonds een biertje zit te drinken onder de pergola en geniet van het ouderwetse timmerwerk.
Lekker groeien

Tips om op te vrolijken

Door Tjeerd84 op zondag 2 oktober 2016 06:00 - Reacties (8)
Categorie: Feel Alive, Views: 5.452

Versie 2 - De eerste versie heeft 21 reacties opgeleverd, waarvan 10 van mijzelf. Iedereen daarvoor bedankt, die feedback heb ik gebruikt om versie 2 te schrijven. De eerste versie is daardoor niet meer te lezen en de bijbehorende reacties zijn daardoor niet meer relevant en verwijderd. Ik heb een back-up gemaakt van de tekst en de reacties.

Iedereen beleeft zijn leven op zijn eigen manier. Er zijn voor mij een paar grote en terugkerende onderwerpen waar ik positieve energie uit haal. Hieronder bespreek ik zeven onderwerpen waar ik in mijn leven vrolijker van word.

1 Leven in het 'nu'
Hoe ouder we worden, hoe meer we ons richten op ons verleden. Jonge mensen hebben grote doelen en dromen, terwijl de ouderen terugkijken op hoe hun leven was. Ik probeer zo weinig mogelijk terug te denken aan de negatieve ervaringen in mijn leven. Alles wat fout ging, wel of niet door mijn schuld, probeer ik zo goed mogelijk te accepteren. Ik neem de ervaringen van de fouten natuurlijk wel mee, zodat ik niet steeds dezelfde fouten blijf maken. Ik word in ieder geval niet vrolijk als ik steeds zou overdenken wat er allemaal in mijn leven wel of niet goed ging. Leven in het nu, zorgt bij mij ervoor dat ik actief bezig ben met de dingen die ik nu ook echt kan doen.
Dit is volgens mij ook de reden waarom jonge kinderen zo vrolijk kunnen zijn en vol energie zitten. Een kind is nooit bezig met de slechte dag van gisteren. Na het huilen kan een kind zo weer lachen. Ook ruzies duren bij kinderen nooit lang. Een dag later spelen ze weer vol enthousiasme met de kinderen waar ze gisteren nog mee in gevecht waren. Jonge kinderen kijken uit zichzelf niet naar het verleden, maar ook niet naar de toekomst. Ze maken zich geen zorgen over wat er kan gaan gebeuren.
In de pubertijd krijgen de kinderen steeds meer te maken met negatieve gedachten. Ze leren en ontwikkelen in de pubertijd om terug te kijken naar al hun fouten en naar de fouten om zich heen. In veel gevallen worden fouten als negatief gezien. Ook moeten pubers naar hun toekomst kijken en allerlei beslissingen daarover maken, terwijl er niks zo onzeker is als de toekomst.
Volwassen zullen altijd na blijven denken over het verleden en de toekomst. Mijn tip is om zoveel mogelijk te proberen om in het nu te leven. Van dag tot dag. Elke ochtend word je herboren. Elke fout uit je verleden en elke nare gebeurtenis uit je verleden horen bij je vorige 'levens'. En natuurlijk ben je je verleden niet vergeten. Ik ben uiteraard volwassen en ik voel me verantwoordelijk, maar in mijn vrije tijd probeer ik als een kind te denken en op dit moment te leven. Ik doe wat ik nu graag wil doen en daar wordt ik vrolijk van.

2 Medicatie
Veel mensen vertrouwen in deze moderne tijd op medicatie. Ik geloof zelf echter ook heel sterk in de kracht van de natuur. Er zijn veel kwaaltjes die vanzelf overgaan en ook een pittig virus is voor een gezond persoon op zich geen probleem. Toch grijpen heel veel mensen naar pijnstillers, diarree-remmers, antibiotica, rimpelcrème, nachtcrème, lippenbalsem, slaappillen, vitaminepillen enz. Als samen met een professional is besloten om bepaalde medicatie te slikken, dan is daar vrijwel nooit iets op tegen natuurlijk. En door ziekte en kwalen moeten sommige mensen wel. De laatste jaren is echter wel duidelijk geworden dat veel huisartsen veel te snel en te veel antibiotica hebben voorgeschreven. In Nederland valt het mee, maar sommige buitenlanders slikken bij elke griep even een kuurtje. Daarnaast wordt ondertussen duidelijk dat ook de bejaarden veel te veel pillen slikken. Soms uiteraard is er geen optie, maar om even bij mijzelf te blijven, ook mijn eigen opa en oma hadden dozen vol pillen staan en achteraf bleek dat bijna elke pil onnodig was.
Een ander voorbeeld zijn pijnstillers bij hoofdpijn. Door de pijnstiller voelt de patiënt geen hoofdpijn meer, maar in werkelijkheid is die pijn er nog steeds. De pijn is een signaal van je lichaam dat er iets niet goed gaat. Door overbelasting, dehydratatie of slaapgebrek kan bijvoorbeeld heel gemakkelijk hoofdpijn ontstaan. Het lichaam geeft het signaal af, waarna de persoon zelf automatisch rustig aan wil gaan doen. Even slapen, even geen drukte om je heen. Veel mensen slikken een pijnstiller op hun werk om daarna weer verder te kunnen werken. Er zijn daarbij ook genoeg mensen, vooral jongeren, die zelfs denken dat de hoofdpijn door de pijnstillers ook echt weg is.
Er zijn naar mijn mening veel te veel middelen die mensen te vaak gebruiken, terwijl de effecten eigenlijk zelfs averechts voor de gezondheid werken. Voor mijzelf betekent dit dat ik heel bewust ben van de kracht van mijn eigen lichaam en daar ook op vertrouw. Ik word er vrolijk van als ik van bepaalde lichamelijke ongemakken zelfstandig genees en ik word er vrolijk van als ik mij besef dat ik niet regelmatig pillen of crèmes slik. Uiteraard ben ik blij met de goede zorg en medicatie voor het geval ik een ziekte krijg waar ik niet zelf uit kan komen.

3 Natuur
Mensen zijn één met de natuur, we komen uit de natuur, net als dieren. Een stad lijkt een ideaal gebied wat geschikt gemaakt is voor mensen. Een plek waar we helemaal vrij kunnen zijn. In werkelijkheid zitten we 'opgesloten' in onze eigen huisjes. Op welke plekken in de stad kunnen we immers echt onszelf zijn? Eigenlijk alleen in ons eigen huis en dan ook soms slechts op de wc of in de badkamer. Vrijwel alle andere gebouwen in de stad zijn eigenlijk verboden terrein en overal hangen camera's of loopt politie rond. Op de openbare wegen en pleinen moeten we ons aan strikte regels houden. Je kan je in de stad daarom moeilijk echt vrij voelen. Net als dieren in een kooi. Het is niet voor niks dat mensen vaak rust zoeken door de stad te verlaten en naar een natuurgebied te gaan. Waar je het liefst niet al te veel andere mensen tegenkomt. Waar voel je je vrijer en beter dan op een mooi strand waar jij alleen bent of alleen met je gezin of goede vrienden bent?
Ik vind het belangrijk om bewust de natuur in te gaan en de natuur in je op te nemen. Zelfs het kunstmatige stadspark kan voldoende zijn. Zodra je ogen groen zien en je de natuur ruikt en beestjes ziet vliegen en de natuur zijn werk ziet doen, maakt je lichaam vanzelf dopamine aan. Het helpt mij daarnaast altijd om zo nu en dan even één keer op een soort van yoga-manier te ademen. Vier seconden diep inademen via de neus, even wachten en vier seconden diep uitademen via de mond. Voor het lichaam is inademen het meest ontspannend en helend als dit vanuit je buik begint.
In de natuur voelt je lichaam dat het op zijn plek is. Veilig en rustig.
Er zijn veel mensen in Nederland die over regen of wind klagen. Op mijn werk in ieder geval wel. Ik heb een prachtige auto, maar ik fiets liever naar mijn werk. Het is ook maar tien minuten fietsen. Door weer en wind, het maakt mij niks uit. Regen hoort erbij en is goed voor de natuur. Harde wind op zich is niet heel nuttig misschien, maar ik stoor mij er nooit aan. Tegen de wind in is een extra pittige work-out en daarna weer met de wind mee terug is lekker ontspannend. Ik word in ieder geval niet minder vrolijk van 'slecht weer' en ik denk omdat ik van elke situatie wel de positieve kanten probeer te zien.
Een leuke manier om de natuur in te gaan is natuurlijk sportend. Het gaat mij niet om de grootste prestatie of het meeste zweet. Ik word net zo vrolijk van een wandeling als van een stukje hardlopen.

4 Andere mensen
In vergelijking met vroeger hebben we steeds meer contacten en contactmomenten. Voornamelijk via internet en televisie. Sommige mensen worden letterlijk gek van hun eigen telefoon. Dit stapelt op met alle prikkels die via de televisie en andere media aan ons worden opgedrongen. Het is onnatuurlijk voor een mens om zoveel sociale prikkels te ervaren. We hebben tijd nodig voor ons zelf. Media op zich is niet verkeerd, maar hoe we er mee omgaan wel. Op scholen is op dit moment het allergrootste sociale probleem, de sociale media op telefoons en tablets. De kinderen raken overbelast met sociale prikkels, want iedereen wordt gevolgd, bekeken en beoordeeld en de groepsdruk zorgt ervoor dat stoppen ook niet echt een optie is.
Ik ben zelf enorm geïnteresseerd in computers, smartphones, games en het internet. Ik werk met mensen en heb thuis een gezin. Toch draag ik nooit een telefoon bij mij. Ik leg mijn telefoon soms wel in een vakje in de auto, omdat het veilig en soms handig is om iemand te kunnen bereiken of even op Google maps te kunnen kijken. Maar ik gebruik de telefoon zo weinig mogelijk voor sociale doeleinden. Hetzelfde geldt voor televisie. Als ik iets wil zien, dan kijk ik televisie, maar ik zit niet als een zombie de hele avond te kijken naar andere perfecte mensen op een scherm. Dat is ook wat mij zo aanspreekt in gamen. Een gamer is zelf actief en bepaalt ook zelf wat hij op zijn scherm ziet. Gamen kan mij daarom veel langer boeien dan televisie kijken.
Ik vind sociale contacten helemaal niet belangrijk voor mijn leven. Ontvrienden en ontkoppelen van media is iets waar ik vrolijk van wordt. Denk na over wie eigenlijk echt vrienden zijn en je zult zien dat dat eigenlijk maar een handjevol zijn. Daarnaast vind ik het totaal niet belangrijk wat iemand van mij vindt, of wat andere mensen vinden dat ik moet doen. Met name ouders zijn volgens mij niet belangrijk. Ze doen hun best om je goed op te voeden, maar ze komen uit een oudere generatie. Ouders doen per definitie nooit iets zoals het kind het wil doen. Ik probeer daarom nooit mijn ouders tevreden te stellen. Het is alsnog wel mooi als dit toevallig wel een keer lukt. Ik wil ook niet zeggen dat je bewust tegen je ouders in moet gaan. Het is vergelijkbaar met de instructie voor een ramp in een vliegtuig: eerst je eigen zuurstofkapje op doen, daarna die van de mensen om je heen.
Ditzelfde geldt ook voor vrienden en andere mensen in je omgeving. Iedereen is bezig met zijn eigen leven en op zoek naar zijn eigen interesses en doelen. Het heeft volgens mij geen enkele zin om anderen na te gaan doen, omdat je daarmee dus niet je hoogst mogelijke eigen doel zal bereiken.
Als ik het gras niet wil maaien, dan doe ik dat niet, ongeacht wat de buren daar van vinden. Ik wil verder niet zeggen dat je niks voor andere mensen moet doen, maar ik wil zeggen dat je dat alleen zou moeten doen als de andere persoon en jijzelf er vrolijk van worden.

5 Geld
Mensen zonder geld zeggen soms dat geld niet gelukkig maakt, maar mensen met geld weten wel beter. Geld op zich is waardeloos. Wat moet je met geld als je ziek bent. Je kan het ook niet meenemen na dit leven. Maar praktisch gezien zorgt geld ervoor dat iedereen werk kan doen in zijn of haar eigen interessegebied. Uiteindelijk is ons dagelijkse doel dat er eten op tafel komt. De boeren verdienen graag geld voor het produceren van ons voedsel. We mogen daarom blij zijn dat er zoveel mensen graag boer zijn. Anderen vinden het uitdagend om nieuwe software te programmeren of om mensen te entertainen. Geld zorgt op die manier er dus voor dat iedereen een baan in het eigen interessegebied kan zoeken.
Naast de functionele rol kan geld ook een beloning zijn. Het voelt goed om het salaris voor gedane arbeid te ontvangen.
Tenslotte kan geld ook rust geven. Een overschot aan geld betekent dat je je voorlopig geen zorgen hoeft te maken over eten en onderdak. De basisbehoefte van de oermens. Het voldoen aan deze levensbehoeften door genoeg geld te hebben, zorgt indirect dat we beseffen dat we alles onder controle hebben. Een overschot aan geld, betekent ook dat je 'tijd' kunt kopen om op een ontspannen vakantie te gaan of een periode niet te hoeven werken.
Ik hecht op zich niet veel waarde aan geld, maar ik heb mijn best gedaan om genoeg geld te hebben. De gedachte dat ik genoeg heb, maakt mij vaak vrolijk.

6 Werk en opleiding
Iedereen weet hoe belangrijk het is om gemotiveerd te zijn voor je werk of je opleiding. Ik vind het belangrijk om regelmatig na te gaan of de huidige baan of opleiding nog steeds leuk is. Vooral werk kan een grote contractuele verplichting zijn. We hebben niet altijd de keus om zomaar van werk of opleiding te veranderen en dat hoeft ook niet. Maar als het wel kan, zou ik het meteen doen.
Je kan in een situatie zitten waarbij je het geld simpelweg nodig hebt en je die rotbaan wel moet blijven doen, omdat je op korte termijn nergens anders werk kan vinden. Als je je heel bewust bent van het idee dat je zonder je baan een veel slechter leven hebt, dan is het mogelijk om je baan alsnog te accepteren voor wat het is en je gedachten puur op het salaris te richten. En daarbij niet vergeten dat de meeste mensen hun werk niet echt leuk vinden. Iedereen heeft liever vakantie, op een paar vreemde uitzonderingen na. Zolang het voordeel groter is dan het nadeel van werken, is het op zich goed genoeg. Je kan je afvragen of je liever op konijnen ging jagen met een speer of dat je je stomme baan doet en daarna je boodschappen in de supermarkt koopt.

7 Eten
Ten eerste vind ik het belangrijk om genoeg te eten. Als je lichaam gezond en gevoed is, zal het ook actiever zijn. Ik maak mij daarom nooit zorgen over gewichtstoename.
Eten is iets waar ik heel vrolijk van kan worden. Ik kijk er enorm naar uit om 's avond mijn lievelingseten lasagne te eten of om ergens lekker uit eten te gaan.
In onze maatschappij is geld en entertainment soms meer waard dan ons voedsel. We vergeten te vaak dat we zijn, wat we eten. Het is niet de bedoeling om de duurste producten te kopen, zoals kaviaar, maar om de meest gezonde en voedzame producten te kopen. Daarnaast is een A-merk ook niet altijd beter dan een B-merk.
De versheid van een product is overduidelijk belangrijk voor de gezondheid ervan. Een ander simpel aspect is hoe puur het voedsel is. Hoe meer het voedsel voor de verkoop is bewerkt, hoe minder de kwaliteit is. Hoe dichter het voedsel bij de natuur staat, hoe gezonder het is. Het verwerken en aanpassen van het voedsel, maakt voedsel lekker, maar niet gezonder. Suiker en vet toevoegen zal het eten altijd lekkerder maken, maar iedereen weet hoe het voelt om een paar dagen achter elkaar hamburgers, patat en cola te eten en drinken.
Ook kan eten lekkerder worden door het lang te bakken of te koken. Beetgaar is niet zomaar een voorkeur voor op een bepaalde manier eten klaarmaken, het betekent dat het eten niet langer wordt verhit dan nodig is voor consumptie. Klaar om in te bijten en eten maar. De extra warmte die na het beetgare moment wordt toegevoegd, zorgt ervoor dat belangrijke enzymen en vitamines in het voedsel worden afgebroken en voor ons lichaam nutteloos worden. En juist die stoffen heeft het lichaam nodig om het voedsel goed op te kunnen nemen en om te zetten in andere nuttige stoffen.
Ik wil niet zeggen dat eten altijd perfect moet zijn. Ik volg altijd de regel dat mijn lichaam bepaalt hoe veel en wat voor voedsel ik eet. Iedereen heeft soms zin in vette patat. Op dat moment is vet blijkbaar nodig in het lichaam, dus dan is er niks mis met het eten van een patatje. Het is belangrijk om de balans te vinden en niet te proberen om te bezuinigen op de kwaliteit van het voedsel. Koop ook zo nu en dan de duurdere groente op de markt of bij een boer en je merkt het verschil.
Tenslotte is het lichaam gehydrateerd houden erg belangrijk. Elke keer als ik langs een kraan loop, mijn handen was of beseft dat ik al een paar uren niks heb gedronken: drink ik water. Je lichaam wordt gezuiverd met water en met name je huid doet het een stuk beter als je genoeg water drinkt. En dat heeft weer invloed op ons humeur als we voor de spiegel staan.

Samengevat
Tips om op te vrolijken:
1. Denk als een kind en vergeet even het verleden en de toekomst.
2. Geloof in je zelf en de kracht van je lichaam.
3. Ga de natuur in op een voor jou leuke manier.
4. Doe wat je zelf wil en negeer de mening van andere mensen daarover.
5. Zorg ervoor dat je elke maand geld over houdt.
6. Zoek de baan waar jij tevreden mee bent.
7. Bezuinig niet op eten, drink veel water.

Persoonlijk bericht
Ik weet niet in hoeverre bovenstaande tekst mensen wel of niet gaat helpen om vrolijker te worden. De informatie is gebaseerd op ervaringen van mijzelf. Ik besef ook dat vrolijk zijn voor iedereen anders kan zijn en dat het voor sommige mensen schrijnend moeilijk is. Ik wens elke lezer zoveel mogelijk kracht en geluk toe.

Leven in de Matrix

Door Tjeerd84 op vrijdag 30 september 2016 06:00 - Reacties (11)
Categorie: Feel Alive, Views: 2.636

Geschiedenis van het leven in twee werelden
Ongeveer 400 voor Christus beschreef Plato de 'Allegorie van de grot':
Men dient zich een grote grot voor te stellen, die met de buitenwereld verbonden is door een gang met een dusdanige lengte dat er geen daglicht in de grot valt. Er zit een rij gevangenen met hun rug naar de ingang, en ze kijken naar de achterwand van de grot. Hun ledematen en halzen zijn zo vastgeketend, dat ze hun hoofden niet kunnen bewegen en noch elkaar, noch zichzelf kunnen zien. Dit betekent dat ze alleen de wand voor zich kunnen waarnemen. Zo hebben ze hun hele leven gezeten en kennen niets anders.

Achter hen bevindt zich een vuur. Tussen hen en dat vuur staat een blokkade in de vorm van een muur, die zo hoog is als een mens. Aan de andere kant van die muur lopen mensen met allerlei dingen op hun hoofd, waaronder stenen en houten figuren van mensen en dieren, heen en weer. De schaduwen van de dingen vallen door het vuur op de wand waar de gevangenen tegenaan kijken, die ook de stemmen weerkaatst van hen die de dingen sjouwen. Plato betoogt nu dat het enige dat de gevangenen in hun leven waarnemen schaduwen en echo's betreffen. Ze zullen denken dat deze de realiteit vormen, en hun gesprekken zouden over de waarneming van deze realiteit gaan.

Als een gevangene zijn ketenen zou kunnen afschudden, zou hij door de levenslange ketening in het halfduister zo verkrampt zijn, dat het alleen al pijnlijk voor hem zou zijn om zich om te draaien, bovendien zou het vuur hem verblinden. Hij zou volkomen in de war raken en zich weer willen omkeren naar de wand met schaduwen, naar de realiteit die hij begrijpt. Als hij uit de grot naar het felle zonlicht zou worden geleid, zou hij pas na lange tijd iets kunnen zien en dat begrijpen. Als hij eenmaal gewend zou zijn aan de bovenwereld en daarna terugkeerde in de grot, zou de duisternis hem weer tijdelijk verblinden. Zijn ervaringen zouden onbegrijpelijk zijn voor de andere gevangenen, omdat hun taal alleen naar schaduwen en echo's verwijst.

Zijn behendigheid om de weerkaatste schaduwen te zien en te omschrijven zal geleden hebben onder zijn ervaringen, en op de andere gevangenen zou hij minder slim overkomen. Ze zullen hem zelfs als een gevaar zien en mogelijk dreigen hem te doden.
Je kan hier van alles van vinden en zeggen, maar ik laat het eerst slechts dienen als opening. De meeste godsdiensten zijn gebaseerd op meerdere werelden. Sommige beschrijven een hemel na het Aardse leven. Het Hindoeïsme en het Boeddhisme leren ons dat er een echte goddelijke wereld is en dat wij als mensen in een schijnwereld leven: de Maya. In de moderne tijd zijn er veel boeken en films gemaakt met een eigen creatieve visie, waarbij 'The Matrix - trilogie' uiteraard de bekendste en meest succesvolle films in het genre zijn.
Naast de puur filosofische ideeën hierover, komen er ook steeds meer ideeën uit de wetenschappelijke hoek. Bijvoorbeeld door de simulatiekracht van steeds snellere computers, waardoor mensen steeds beter kunnen bevatten dat we wellicht op dit moment zelf best eens in een computer-simulatie zouden kunnen zitten.
Ook de ongrijpbare kwantummechanica werkt in op onze fantasie. We zijn blijkbaar zo ver gekomen met onderzoek, dat de grenzen van de simulatie zijn bereikt. De allerkleinste deeltjes in onze huidige wereld laten zich namelijk niet goed vangen. En als je ze dan eindelijk te pakken hebt, zijn ze meteen verandert en dus niet meer datgene wat je nou net wou pakken.
Er zijn zelfs onderzoeken die concluderen dat het heelal op een gegeven moment een harde grens heeft, waarachter simpelweg niks meer bestaat. Het einde van de 'kaart'. Met als oorzaak dat de computerkracht die onze wereld simuleert ook beperkt is, maar uiteraard wel zo groot dat geen mens ooit die absolute grens zou kunnen bereiken.
Tenslotte is er vooruitgang in de artificiële intelligentie. De AI zou over een aantal jaar zo erg op mensen kunnen lijken, dat de AI een bewustzijn krijgt. Gevoed door alle gevoelens die mensen ook hebben, zoals bijvoorbeeld liefde, wraak, honger en verdriet. De AI zou door ons in een spelwereld kunnen worden losgelaten, waarna de AI uiteraard die spelwereld aanziet voor zijn echte eigen wereld. Die AI zou in het spel allerlei door ons opgelegde grenzen bereiken, maar nooit kunnen ontdekken waarom die grenzen er zijn en hoe ze werken. Het klinkt op deze manier zelfs gemeen om een AI dit gruwelijke experiment aan te doen, maar ook wel lekker om als een echte god helemaal los te gaan. Maar dit betekent dus wel dat er alsnog een best reële kans is dat wij zelf simpelweg in een vergelijkbare situatie zitten. Wat zijn mogelijke gevolgen van het leven in een simulatie en hoe kunnen we ons voordeel er mee doen?

Dood gaan
Veel mensen krijgen op een gegeven moment de volgende gedachtegang: 'De tijd en ruimte in het universum zijn niet te bevatten groot. Waarom leef ik juist nu en waarom zit ik in mijn lichaam?' Onze Aardse beleving is dat tijd altijd rustig doorgaat en dat wij slechts heel kort op Aarde zullen zijn. Als je zou denken dat je er niet was voor je geboorte en er niet meer zult zijn na je dood, dan is het inderdaad best wel vreemd en pijnlijk dat je je zo bewust bent van het feit dat je nu leeft. Het voelt overweldigend en ook totaal nutteloos. De Aarde zou door een enorme komeet verwoest kunnen worden en elke goede daad van alle mensen die ooit geleefd hebben, zouden daarmee nutteloos worden en verloren gaan.
In het geval van de Matrix zijn er twee vrolijkere mogelijkheden. Of ons Aardse leven is een schijnwereld en na de dood worden we 'wakker' in de echte wereld en lachen we ons kapot om onze slechte prestaties in level 'Aarde'. Of onze ziel bestaat eeuwig en zit op dit moment in je huidige lichaam. Na de dood komt de ziel terug in een ander lichaam, wat op hetzelfde neerkomt als reïncarnatie. Alsnog is reïncarnatie ook vrij pittig, want in geen enkel leven van de oneindige levens die de ziel gaat meemaken, zal je weten dat je een oneindig wezen bent. In elk leven begin je weer opnieuw en blijf je bang zijn om dood te gaan. Tenzij er ooit een verandering in de Matrix plaats vindt natuurlijk.

Voordelen
Als je er van uit gaat dat we nu in een Matrix leven, dan kan je daar op een paar manieren voordeel uit halen. Ik bedoel daarmee niet dat je dan eindelijk lekker je schoonmoeder kan uitschelden. Negatief gedrag zal er alsnog voor zorgen dat je leven in de Matrix minder leuk wordt. In extreme gevallen zit je levenslang in de gevangenis in de huidige Matrix. Zonde van onze mooie Matrix, waar zoveel te beleven valt. En misschien hebben je acties in dit leven op een mysterieuze manier wel invloed op je volgende of andere levens.
Een voordeel van de Matrix is 'peace of mind'. Je beseft je immers dat er na de dood iets nieuws gaat komen. Of een nieuw leven in een Matrix of een leven in de 'echte' wereld. Voor de duidelijkheid, de echte wereld is dan de wereld waarin de Matrix op één of ander computersysteem draait en waar je je ware identiteit zal kunnen zien. In ieder geval ben je hierdoor verlost van de angst voor de dood. Je hebt ook peace of mind omdat je beseft dat het niet echt uitmaakt hoe het met de mensheid zal gaan in de toekomst. De Aarde is immers niet echt en je zit hier met allerlei medemensen dezelfde simulatie te doorlopen. Als die simulatie een einde heeft of kan krijgen, dan is dat prima. Dan gaan we daarna allemaal gewoon een nieuw level opstarten of even stoppen met gamen. Als de simulatie geen einde mag hebben, zal er in de Matrix gecodeerd zijn dat de mensheid op geen enkele manier zichzelf zou kunnen uitroeien. We krijgen in dat geval misschien een soort van zeer lage High Score op level Aarde door al onze pogingen om de Aarde wel te vernietigen.
De Matrix kan voorgeprogrammeerd zijn. Dat is een soort verklaring voor het engeltje op onze schouder. Heel vaak maken mensen enorm geluk mee in hun leven. Waar ieder ander zou zijn overleden of in een erg nare situatie zou terecht komen, worden sommige mensen op wonderlijke wijze hiervoor behoedt. Dit laatste suggereert ook dat er veel mensen op aarde rondlopen die niet een eigen ziel hebben, maar die simpelweg een deel van de Matrix zelf zijn. Die mensen overkomt dan dus wel een enorm ongeluk, want er is niet een reden om die nep-mensen te redden.
De Matrix kan ook een echte open simulatie zijn, waarbij de makers hopen op onverwachte resultaten. Bijvoorbeeld dat de mensheid wel of niet een succesvol volk kan worden, door bijvoorbeeld uiteindelijk te verspreiden over miljoenen planeten. Het zou voor de wezens in de echte wereld misschien zelfs simpelweg een gokspelletje kunnen zijn. "Hee, wedden om een biertje dat de Aardbewoners zichzelf uitroeien?"

Persoonlijke visie
Ik weet dat ik hierboven zo nu en dan met fantasie het concept van een Matrix redelijk extreem heb neergezet. Als atheïst is voor mij het idee van het leven in een schijnwereld toch redelijk serieus en de kans dat dit waar is, is significant. Er zijn oude wijze filosofen en moderne serieuze wetenschappers die de kans op leven in een Matrix ook significant of zelfs groot noemen. En er zijn oude en nieuwe religies waarbij de schijnwereld een cruciale rol speelt. Soms voor een deel, met ideeën over reïncarnatie. Soms met andere werelden, zoals de hemel of de hel.
Ik kan nu in een 'echte' wereld op dit moment een virtueel spel spelen, zodat het voor mij nu voelt en lijkt alsof ik in dat spel zit. Het hele universum is dan een illusie. Ik weet wel dat ik op dit moment erg van gamen hou. Het meest van RPG spellen zoals Skyrim of Star Citizen. En dat ik in al mijn RPG ervaringen vrijwel altijd in 'first person view' en als mijzelf speel. Ook heb ik een Oculus Rift omdat ik de spellen het liefst zo echt mogelijk ervaar. Als ik dat allemaal optel, lijkt het wel heel erg op een voorkeur voor een Matrix-achtige setting. Ik kan mij dus best goed voorstellen dat mijn 'ziel' of 'wezen' in de echte wereld op dit moment helemaal fan is van het spel over de Aarde.
Hoe het ook is, ik denk in ieder geval dat er meer is na de dood. Ik maak me er trouwens nooit druk over. Ik besef namelijk dat ik op dit moment hier op Aarde ben. Wel of niet met een reden, ik maak er gewoon het beste van op mijn manier. En dan zien we na het leven wel wat de grote openbaring is. Ik hoop nog het meest op het scenario waarbij ik mij kapot lach om de hele situatie. Ook al is het leven na de dood bij de Islam volgens mij ook nog niet zo slecht...

Muziek: Valencia - Gaia

Het einde van godsdienst

Door Tjeerd84 op donderdag 29 september 2016 06:00 - Reacties (64)
Categorie: Religie, Views: 4.131

Voor je verder leest wil ik graag duidelijk maken dat ik niemand wil kwetsen of beledigen. Dit betekent helaas dat er waarschijnlijk wel mensen gekwetst of beledigd gaan worden, want anders had ik deze waarschuwing hier niet hoeven te plaatsen.

Godsdient
Opgroeiend in een klein Fries dorpje moest ik verplicht naar de kerk. Vanaf het moment dat ik goed kon begrijpen wat de dominee vertelde en wat er werd gezongen, kreeg ik een afkeer van het geloof. De kerk leek voor mij op een soort sekte met vreemde rituelen, zoals het dopen van baby's. De dominee zei bijvoorbeeld bij het dopen dat de gedoopte baby bij de Christelijke gemeente hoort en dat dus ongedoopte kinderen er niet bij horen. Het gedoopte kind zou beschermd worden door god en de gemeente, maar dus de ongedoopte kinderen niet.
Een ander voorbeeld is een verhaal over Jezus. In de bijbel staat dat er duizenden mensen bij elkaar kwamen om Jezus in actie te zien. Jezus was goed bezig om mensen te genezen, maar op een gegeven moment kregen de mensen honger. Er waren vijf broden en twee vissen en Jezus kreeg het voor elkaar om deze producten oneindig te delen om zo iedereen te kunnen voeden. Wat ons zou moeten opvallen aan dit verhaal is dat er volgens de bijbel duizenden mensen bij elkaar kwamen, maar dat niemand er aan had gedacht om voor eten te zorgen. Er vanuit gaande dat de bijbel ons niet wil vertellen dat er alleen maar enorm onintelligente mensen op Jezus af kwamen, is mijn conclusie dat dit verhaal nooit echt gebeurd kan zijn. De betekenis van het verhaal is uiteraard dat Jezus genoeg liefde heeft voor iedereen en dat hij blijft delen tot iedereen genoeg heeft. Het punt is echter dat Jezus wordt gezien als de zoon van god, omdat hij wonderen kon verrichten. Als hij die wonderen echter niet heeft verricht, is hij een mens zoals ieder ander mens. Volgens mij is het erg aannemelijk dat de magische verhalen uit de bijbel zijn ontstaan door het van mond tot mond doorvertellen van volksverhalen. Het is ook goed mogelijk dat Jezus vroeger wetenschappelijke trucs heeft gebruikt om mensen te overtuigen van zijn goddelijkheid. Wat dat betreft zou Hans Klok rond het jaar nul een goede kandidaat zijn voor de zoon van god.
Mijn afkeer van het geloof gecombineerd met mijn introverte persoonlijkheid zorgden ervoor dat ik rond mijn tiende besloot om niet meer mee te zingen in de kerk. Dat klinkt gemakkelijk, maar mijn vader zat in hetzelfde kerkbankje en hij maakte het mij erg duidelijk dat ik mee moest zingen.
Maar toch mag ik niet klagen nu ik weet hoe moslim-ouders hiermee omgaan. 'Ridda' is een term voor wanneer een moslim afstand doet van de Islam. Apostasie, het afvallen van je geloof, wordt gezien als de ergste misdaad die een moslim kan doen en wordt bestraft met de doodstraf. Er zijn uiteraard ook gematigde moslims die hun kinderen niet vermoorden voor apostasie, maar het maakt het openlijk betwisten van de waarheid van de Islam vrijwel onmogelijk voor moslims.

Wetenschap
De wetenschap probeert de werking van het universum te beschrijven. Een wetenschapper doet eerst een ontdekking. Na onderzoek gelooft de wetenschapper dat hij de ontdekking begrijpt en hij publiceert hierover zijn theorie. Andere wetenschappers toetsen de theorie en zolang de theorie blijkt te kloppen, wordt deze als waar aangenomen binnen de wetenschappelijke wereld. Als op een gegeven moment blijkt dat een theorie niet klopt, wordt deze verworpen en komt er zo snel mogelijk een nieuwe of verbeterde theorie voor in de plaats. Het punt is dat ook in de wetenschap een element van geloven is.
We weten dankzij Einstein dat hoe hoger de snelheid in een situatie is, hoe minder goed de wetten van Newton kloppen. Of anders gezegd: je auto rijdt prima volgens Newton, maar je navigatiesysteem werkt alleen met Einstein. Zolang de relatieve snelheden in een situatie verwaarloosbaar zijn ten opzichte van de lichtsnelheid kan er prima gebruik worden gemaakt van de theorieën van Newton. In andere gevallen werkt de relativiteitstheorie van Einstein beter.
Een ander voorbeeld van wetenschap en geloof is de vergelijking tussen het atoom en een god. Iets heel kleins en iets heel groots. De Griekse Leicippus kwam een paar eeuwen voor Christus met een atoomtheorie. 'Atoom' komt van het Griekse woord 'atomos' wat 'ondeelbaar' betekent. Volgens hem bestond alles uit ondeelbare deeltjes. Eeuwenlang zijn meerdere wetenschappers bezig geweest om het atoommodel te toetsen en te verbeteren. Ondertussen weten we dat het atoom zelf uit meerdere deeltjes bestaat en dat het zelfs wel deelbaar is. Op dit moment wordt er nog steeds groot onderzoek gedaan naar de deeltjes in een atoom door wetenschapper van CERN.
De vergelijking tussen het atoom en een god is dat ze beide voor de mens onzichtbaar zijn. Meerdere atomen bij elkaar zijn uiteraard wel zichtbaar en je zou kunnen stellen dat god in een voor ons onwaarneembare dimensie zit. Het atoom wordt echter steeds opnieuw getest en op dit moment geloven wetenschappers dat ze redelijk goed weten hoe het atoom in elkaar zit. Van een god is geen enkel aantoonbaar feit te vinden. Uiteraard bestaat god heel duidelijk wel in de gedachten van veel mensen. Maar als iemand op die manier god wil aantonen, dan betekent dat volgens mij eigenlijk dat de mens zelf god is.
Het verschil is dus dat wetenschappers wel in theorieën geloven, maar ze ook weer verwerpen als blijkt dat er niks van een theorie klopt. Alle huidige godsdiensten zijn ooit ontstaan. Bij een godsdienst blijven de volgelingen geloven in die godsdienst, zonder te kijken of hun godsdienst ook echt waar is. De gelovigen volgen blind hun geloof. Nou besef ik ook dat een geloof voor sommige mensen best een goede steun in het leven kan zijn. Maar het probleem is dat veel gelovigen hun eigen godsdienst willen verspreiden en in het ergste geval hebben ze veel haat voor mensen met een ander geloof. De meesten van ons zullen meteen aan Islamitische terroristen denken, maar ook onder Christenen en atheïsten zitten mensen met veel haat voor andersdenkenden, zoals bijvoorbeeld Anders Breivik.

Het einde
Ik zou graag zien dat mensen in de toekomst hun eigen keuzes kunnen maken. Want een godsdienst zorgt er duidelijk voor dat de volgelingen in hun keuzes worden beperkt. Zo kan een moslima meestal niet zelf kiezen of ze wel of niet een hoofddoek draagt. En daarnaast zijn uiteraard voor veel moslima veel ergere beperkingen te vinden. Abortus is voor sommige vrouwen geen keuze, omdat volgens bijbeltekst Jeremia 1:5 'god je al kent, voordat hij je in de baarmoeder vormt'. Veel gelovigen zijn tegen homo's, omdat Adam met Eva ging. Volgens het letterlijke bijbelverhaal had Adam ook weinig keus, dacht ik zo. Het punt is dat mensen dus blijkbaar zelf niet rationeel nadenken over morele normen en waarden, maar dankzij hun geloof automatisch voor of tegen iets zijn.
Elke godsdienst is ontstaan door het werk van andere mensen. En in vrijwel alle gevallen gaat dat over mensen die lang geleden hebben geleefd en die mensen hadden niet de kennis die wij nu wel hebben. En al die mensen wisten vroeger net zo veel over een god als jij nu weet, namelijk helemaal niks. Sommigen zullen zeggen dat Jezus de zoon van god is of dat Mohammed een profeet van Allah is. Maar het blijven mensen zoals jij en ik. Het is vreemd dat veel mensen blind een godsdienst volgen, terwijl de inhoud van die godsdienst bedacht is door andere mensen om de macht te krijgen over een grote bevolkingsgroep. Voor mij is het geloven in een god of een profeet, hetzelfde als geloven in een sprookje. Van een sprookje of een religieuze tekst kunnen mensen alsnog goede dingen leren. Maar dat betekent niet dat je vervolgens een god moet aanbidden en verplichtingen moet aangaan om goed te leven. Ik heb bijvoorbeeld uit zowel de bijbel als uit de koran als uit het sprookje Sneeuwwitje een paar goede lessen geleerd: help je naasten, vertrouw op je vrouw, maar datzelfde geldt niet zomaar voor je stiefmoeder.
Geloven wordt zelfs gevaarlijk als een gelovige daardoor niet meer rationeel denkt, maar blind de bevelen van zijn god op gaat volgen. Dat is vooral gevaarlijk omdat die bevelen eigenlijk van menselijke religieuze leiders komen.
Over de hele wereld zijn er steeds meer rationele atheïsten. Mensen die hun eigen keuzes maken en die daarnaast ook respect hebben voor de mensen die wel voor een eigen geloof kiezen. Zolang de keuze voor een godsdienst geen invloed heeft op het leven van een ander, is daar op zich niks mis mee.
We weten op dit moment slechts een kleine fractie van een nog kleinere fractie van een procent van alle mogelijke wetenschappelijke kennis. Maar omdat er geen enkele wetenschappelijke kennis is van een god, is dat alsnog genoeg om over godsdienst heen te kunnen stappen. De trend om dat te doen is al jaren geleden begonnen en ik hoop dat zo snel mogelijk alle mensen een beter leven krijgen door gezamenlijk de godsdiensten achter ons te laten. Is dat de ware verlichting? Als je gelooft dat de mens van nature goed is wel...

Links:
Doop: https://nl.wikipedia.org/wiki/Doop_(sacrament)
Ridda: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ridda
Apostasie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Geloofsafval
Navigatiesysteem en Einstein: http://www.kennislink.nl/...stein-zouden-we-verdwalen
Atoomtheorie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Atoomtheorie
CERN: https://nl.wikipedia.org/wiki/CERN
Atheïsme: https://nl.wikipedia.org/wiki/Athe%C3%AFsme


Richard Dawkins: https://www.google.nl/?gw...q=richard+dawkins&tbm=vid