Leven in de Matrix

Door Tjeerd84 op vrijdag 30 september 2016 06:00 - Reacties (11)
Categorie: Feel Alive, Views: 2.376

Geschiedenis van het leven in twee werelden
Ongeveer 400 voor Christus beschreef Plato de 'Allegorie van de grot':
Men dient zich een grote grot voor te stellen, die met de buitenwereld verbonden is door een gang met een dusdanige lengte dat er geen daglicht in de grot valt. Er zit een rij gevangenen met hun rug naar de ingang, en ze kijken naar de achterwand van de grot. Hun ledematen en halzen zijn zo vastgeketend, dat ze hun hoofden niet kunnen bewegen en noch elkaar, noch zichzelf kunnen zien. Dit betekent dat ze alleen de wand voor zich kunnen waarnemen. Zo hebben ze hun hele leven gezeten en kennen niets anders.

Achter hen bevindt zich een vuur. Tussen hen en dat vuur staat een blokkade in de vorm van een muur, die zo hoog is als een mens. Aan de andere kant van die muur lopen mensen met allerlei dingen op hun hoofd, waaronder stenen en houten figuren van mensen en dieren, heen en weer. De schaduwen van de dingen vallen door het vuur op de wand waar de gevangenen tegenaan kijken, die ook de stemmen weerkaatst van hen die de dingen sjouwen. Plato betoogt nu dat het enige dat de gevangenen in hun leven waarnemen schaduwen en echo's betreffen. Ze zullen denken dat deze de realiteit vormen, en hun gesprekken zouden over de waarneming van deze realiteit gaan.

Als een gevangene zijn ketenen zou kunnen afschudden, zou hij door de levenslange ketening in het halfduister zo verkrampt zijn, dat het alleen al pijnlijk voor hem zou zijn om zich om te draaien, bovendien zou het vuur hem verblinden. Hij zou volkomen in de war raken en zich weer willen omkeren naar de wand met schaduwen, naar de realiteit die hij begrijpt. Als hij uit de grot naar het felle zonlicht zou worden geleid, zou hij pas na lange tijd iets kunnen zien en dat begrijpen. Als hij eenmaal gewend zou zijn aan de bovenwereld en daarna terugkeerde in de grot, zou de duisternis hem weer tijdelijk verblinden. Zijn ervaringen zouden onbegrijpelijk zijn voor de andere gevangenen, omdat hun taal alleen naar schaduwen en echo's verwijst.

Zijn behendigheid om de weerkaatste schaduwen te zien en te omschrijven zal geleden hebben onder zijn ervaringen, en op de andere gevangenen zou hij minder slim overkomen. Ze zullen hem zelfs als een gevaar zien en mogelijk dreigen hem te doden.
Je kan hier van alles van vinden en zeggen, maar ik laat het eerst slechts dienen als opening. De meeste godsdiensten zijn gebaseerd op meerdere werelden. Sommige beschrijven een hemel na het Aardse leven. Het HindoeÔsme en het Boeddhisme leren ons dat er een echte goddelijke wereld is en dat wij als mensen in een schijnwereld leven: de Maya. In de moderne tijd zijn er veel boeken en films gemaakt met een eigen creatieve visie, waarbij 'The Matrix - trilogie' uiteraard de bekendste en meest succesvolle films in het genre zijn.
Naast de puur filosofische ideeŽn hierover, komen er ook steeds meer ideeŽn uit de wetenschappelijke hoek. Bijvoorbeeld door de simulatiekracht van steeds snellere computers, waardoor mensen steeds beter kunnen bevatten dat we wellicht op dit moment zelf best eens in een computer-simulatie zouden kunnen zitten.
Ook de ongrijpbare kwantummechanica werkt in op onze fantasie. We zijn blijkbaar zo ver gekomen met onderzoek, dat de grenzen van de simulatie zijn bereikt. De allerkleinste deeltjes in onze huidige wereld laten zich namelijk niet goed vangen. En als je ze dan eindelijk te pakken hebt, zijn ze meteen verandert en dus niet meer datgene wat je nou net wou pakken.
Er zijn zelfs onderzoeken die concluderen dat het heelal op een gegeven moment een harde grens heeft, waarachter simpelweg niks meer bestaat. Het einde van de 'kaart'. Met als oorzaak dat de computerkracht die onze wereld simuleert ook beperkt is, maar uiteraard wel zo groot dat geen mens ooit die absolute grens zou kunnen bereiken.
Tenslotte is er vooruitgang in de artificiŽle intelligentie. De AI zou over een aantal jaar zo erg op mensen kunnen lijken, dat de AI een bewustzijn krijgt. Gevoed door alle gevoelens die mensen ook hebben, zoals bijvoorbeeld liefde, wraak, honger en verdriet. De AI zou door ons in een spelwereld kunnen worden losgelaten, waarna de AI uiteraard die spelwereld aanziet voor zijn echte eigen wereld. Die AI zou in het spel allerlei door ons opgelegde grenzen bereiken, maar nooit kunnen ontdekken waarom die grenzen er zijn en hoe ze werken. Het klinkt op deze manier zelfs gemeen om een AI dit gruwelijke experiment aan te doen, maar ook wel lekker om als een echte god helemaal los te gaan. Maar dit betekent dus wel dat er alsnog een best reŽle kans is dat wij zelf simpelweg in een vergelijkbare situatie zitten. Wat zijn mogelijke gevolgen van het leven in een simulatie en hoe kunnen we ons voordeel er mee doen?

Dood gaan
Veel mensen krijgen op een gegeven moment de volgende gedachtegang: 'De tijd en ruimte in het universum zijn niet te bevatten groot. Waarom leef ik juist nu en waarom zit ik in mijn lichaam?' Onze Aardse beleving is dat tijd altijd rustig doorgaat en dat wij slechts heel kort op Aarde zullen zijn. Als je zou denken dat je er niet was voor je geboorte en er niet meer zult zijn na je dood, dan is het inderdaad best wel vreemd en pijnlijk dat je je zo bewust bent van het feit dat je nu leeft. Het voelt overweldigend en ook totaal nutteloos. De Aarde zou door een enorme komeet verwoest kunnen worden en elke goede daad van alle mensen die ooit geleefd hebben, zouden daarmee nutteloos worden en verloren gaan.
In het geval van de Matrix zijn er twee vrolijkere mogelijkheden. Of ons Aardse leven is een schijnwereld en na de dood worden we 'wakker' in de echte wereld en lachen we ons kapot om onze slechte prestaties in level 'Aarde'. Of onze ziel bestaat eeuwig en zit op dit moment in je huidige lichaam. Na de dood komt de ziel terug in een ander lichaam, wat op hetzelfde neerkomt als reÔncarnatie. Alsnog is reÔncarnatie ook vrij pittig, want in geen enkel leven van de oneindige levens die de ziel gaat meemaken, zal je weten dat je een oneindig wezen bent. In elk leven begin je weer opnieuw en blijf je bang zijn om dood te gaan. Tenzij er ooit een verandering in de Matrix plaats vindt natuurlijk.

Voordelen
Als je er van uit gaat dat we nu in een Matrix leven, dan kan je daar op een paar manieren voordeel uit halen. Ik bedoel daarmee niet dat je dan eindelijk lekker je schoonmoeder kan uitschelden. Negatief gedrag zal er alsnog voor zorgen dat je leven in de Matrix minder leuk wordt. In extreme gevallen zit je levenslang in de gevangenis in de huidige Matrix. Zonde van onze mooie Matrix, waar zoveel te beleven valt. En misschien hebben je acties in dit leven op een mysterieuze manier wel invloed op je volgende of andere levens.
Een voordeel van de Matrix is 'peace of mind'. Je beseft je immers dat er na de dood iets nieuws gaat komen. Of een nieuw leven in een Matrix of een leven in de 'echte' wereld. Voor de duidelijkheid, de echte wereld is dan de wereld waarin de Matrix op ťťn of ander computersysteem draait en waar je je ware identiteit zal kunnen zien. In ieder geval ben je hierdoor verlost van de angst voor de dood. Je hebt ook peace of mind omdat je beseft dat het niet echt uitmaakt hoe het met de mensheid zal gaan in de toekomst. De Aarde is immers niet echt en je zit hier met allerlei medemensen dezelfde simulatie te doorlopen. Als die simulatie een einde heeft of kan krijgen, dan is dat prima. Dan gaan we daarna allemaal gewoon een nieuw level opstarten of even stoppen met gamen. Als de simulatie geen einde mag hebben, zal er in de Matrix gecodeerd zijn dat de mensheid op geen enkele manier zichzelf zou kunnen uitroeien. We krijgen in dat geval misschien een soort van zeer lage High Score op level Aarde door al onze pogingen om de Aarde wel te vernietigen.
De Matrix kan voorgeprogrammeerd zijn. Dat is een soort verklaring voor het engeltje op onze schouder. Heel vaak maken mensen enorm geluk mee in hun leven. Waar ieder ander zou zijn overleden of in een erg nare situatie zou terecht komen, worden sommige mensen op wonderlijke wijze hiervoor behoedt. Dit laatste suggereert ook dat er veel mensen op aarde rondlopen die niet een eigen ziel hebben, maar die simpelweg een deel van de Matrix zelf zijn. Die mensen overkomt dan dus wel een enorm ongeluk, want er is niet een reden om die nep-mensen te redden.
De Matrix kan ook een echte open simulatie zijn, waarbij de makers hopen op onverwachte resultaten. Bijvoorbeeld dat de mensheid wel of niet een succesvol volk kan worden, door bijvoorbeeld uiteindelijk te verspreiden over miljoenen planeten. Het zou voor de wezens in de echte wereld misschien zelfs simpelweg een gokspelletje kunnen zijn. "Hee, wedden om een biertje dat de Aardbewoners zichzelf uitroeien?"

Persoonlijke visie
Ik weet dat ik hierboven zo nu en dan met fantasie het concept van een Matrix redelijk extreem heb neergezet. Als atheÔst is voor mij het idee van het leven in een schijnwereld toch redelijk serieus en de kans dat dit waar is, is significant. Er zijn oude wijze filosofen en moderne serieuze wetenschappers die de kans op leven in een Matrix ook significant of zelfs groot noemen. En er zijn oude en nieuwe religies waarbij de schijnwereld een cruciale rol speelt. Soms voor een deel, met ideeŽn over reÔncarnatie. Soms met andere werelden, zoals de hemel of de hel.
Ik kan nu in een 'echte' wereld op dit moment een virtueel spel spelen, zodat het voor mij nu voelt en lijkt alsof ik in dat spel zit. Het hele universum is dan een illusie. Ik weet wel dat ik op dit moment erg van gamen hou. Het meest van RPG spellen zoals Skyrim of Star Citizen. En dat ik in al mijn RPG ervaringen vrijwel altijd in 'first person view' en als mijzelf speel. Ook heb ik een Oculus Rift omdat ik de spellen het liefst zo echt mogelijk ervaar. Als ik dat allemaal optel, lijkt het wel heel erg op een voorkeur voor een Matrix-achtige setting. Ik kan mij dus best goed voorstellen dat mijn 'ziel' of 'wezen' in de echte wereld op dit moment helemaal fan is van het spel over de Aarde.
Hoe het ook is, ik denk in ieder geval dat er meer is na de dood. Ik maak me er trouwens nooit druk over. Ik besef namelijk dat ik op dit moment hier op Aarde ben. Wel of niet met een reden, ik maak er gewoon het beste van op mijn manier. En dan zien we na het leven wel wat de grote openbaring is. Ik hoop nog het meest op het scenario waarbij ik mij kapot lach om de hele situatie. Ook al is het leven na de dood bij de Islam volgens mij ook nog niet zo slecht...

Muziek: Valencia - Gaia

Volgende: Tips om op te vrolijken 10-'16 Tips om op te vrolijken
Volgende: Het einde van godsdienst 09-'16 Het einde van godsdienst

Reacties


Door Tweakers user Nilltris, vrijdag 30 september 2016 10:09

Ik heb er zelf een veel nuchtere blik op. Heb je wel eens gehad dat je voor je wekker gaat wakker wordt en vervolgens nog 5 minuten in slaap valt? Dan droom je en lijkt het alsof je een hele nacht hebt liggen dromen terwijl 5 minuten later je wekker gaat.

Er wordt gezegd dat wanneer je sterft je hersenen nog ongeveer 7 minuten activiteit vertoont. Ik denk dat je zelf die 7 minuten als "eeuwig" gaat ervaren en dat die laatste droom je volgende leven wordt waarin je alles kan doen en laten (lucide droom).

Nu zou je natuurlijk kunnen beargumenteren dat je misschien al wel in die laatste 7 minuten droom zit.

Door Tweakers user mavamal, vrijdag 30 september 2016 10:38

Iets waar ik nog altijd moeite mee heb, is de 'harde grens' van het universum. Immers, als het universum (bijna volledig) uit een vacuŁm bestaat, een afwezigheid van alles, wat is dan het verschil tussen een kubieke meter aan deze kant van de grens en een kubieke meter aan de andere kant? Zelf vind ik dat altijd wel naar een simulatie-werkelijkheid wijzen, immers heb je dan een 'beschreven niets' (het vacuŁm van de ruimte) en een 'onbeschreven niets' (het vacuŁm buiten de ruimte)

Door Tweakers user Tjeerd84, vrijdag 30 september 2016 11:22

Nilltris schreef op vrijdag 30 september 2016 @ 10:09:
Ik heb er zelf een veel nuchtere blik op. Heb je wel eens gehad dat je voor je wekker gaat wakker wordt en vervolgens nog 5 minuten in slaap valt? Dan droom je en lijkt het alsof je een hele nacht hebt liggen dromen terwijl 5 minuten later je wekker gaat.

Er wordt gezegd dat wanneer je sterft je hersenen nog ongeveer 7 minuten activiteit vertoont. Ik denk dat je zelf die 7 minuten als "eeuwig" gaat ervaren en dat die laatste droom je volgende leven wordt waarin je alles kan doen en laten (lucide droom).

Nu zou je natuurlijk kunnen beargumenteren dat je misschien al wel in die laatste 7 minuten droom zit.
Mooi idee wel :) Niemand die het weet. Lucide dromen zijn een ander onderwerp op zich, maar dromen hebben inderdaad ook veel met de Matrix te maken. Een droomwereld is in ieder geval een andere wereld dan wat wij nu onze echte wereld noemen.

Over de hersenactiviteit. Wat gebeurt er dan met iemand als hij sterft door enorm geweld en zijn hersenen compleet verwoest zijn? :) Die persoon kan niet nog minutenlang hersenactiviteit vertonen. En als hij als foetus meteen sterft in zijn volgende leven, heeft hij ook weer niet de hersencapaciteit om een volgend leven in een paar minuten te simuleren.
mavamal schreef op vrijdag 30 september 2016 @ 10:38:
Iets waar ik nog altijd moeite mee heb, is de 'harde grens' van het universum. Immers, als het universum (bijna volledig) uit een vacuŁm bestaat, een afwezigheid van alles, wat is dan het verschil tussen een kubieke meter aan deze kant van de grens en een kubieke meter aan de andere kant? Zelf vind ik dat altijd wel naar een simulatie-werkelijkheid wijzen, immers heb je dan een 'beschreven niets' (het vacuŁm van de ruimte) en een 'onbeschreven niets' (het vacuŁm buiten de ruimte)
Het verschil is alleen dat objecten uit onze wereld niet achter de harde grens kunnen komen. Op de plek waar je dan verwacht dat er een wereld wordt gesimuleerd, gebeurt daar niks. Daar kan dan dus ook echt niks komen of veranderen of gebeuren. Het wordt simpelweg niet meegenomen in de simulatie. Net als in een spel je niet buiten een level kan komen door onzichtbare muren of iets dergelijks. De ruimte binnen de simulatie kan inderdaad ook compleet leeg zijn, maar die ruimte heeft wel altijd de potentie om op een gegeven moment wel door iets gevuld te gaan worden. Als een ster of ander object dat gesimuleerde stuk ruimte binnenkomt bijvoorbeeld.

Door Tweakers user roeier00, vrijdag 30 september 2016 14:00

Mindblowing dit. Ik kan me moeilijk voorstellen dat er gewoon echt niets is buiten ons helal. Er moet toch iets zijn? Het kan niet oneindig zijn en wat is er dan aan het einde, als we als mensheid daar ooit komen, wat vinden we dan?

Door Tweakers user Tjeerd84, vrijdag 30 september 2016 14:52

roeier00 schreef op vrijdag 30 september 2016 @ 14:00:
Mindblowing dit. Ik kan me moeilijk voorstellen dat er gewoon echt niets is buiten ons helal. Er moet toch iets zijn? Het kan niet oneindig zijn en wat is er dan aan het einde, als we als mensheid daar ooit komen, wat vinden we dan?
Er zijn twee opties: er is wel of niet iets 'buiten het heelal'. Zijn beide opties niet vreemd?
Moet er echt 'iets' zijn? Of wil jij zelf dat er 'iets' moet zijn?
Kan het universum niet oneindig zijn? Of denk je dat het niet kan?
Als het universum eindig is, moet er dan iets aan het einde van een universum zijn? En waarom moeten mensen daar iets vinden?

Door Tweakers user Fly-guy, zaterdag 1 oktober 2016 09:50

mavamal schreef op vrijdag 30 september 2016 @ 10:38:
Immers, als het universum (bijna volledig) uit een vacuŁm bestaat, een afwezigheid van alles, wat is dan het verschil tussen een kubieke meter aan deze kant van de grens en een kubieke meter aan de andere kant?
Het vacuŁm is verre van leeg. Wat wij beschouwen als een vacuŁm zit vol energie en constant ontstaan en verdwijnen deeltjes, ontstaan flux tubes waar gluonen quarks bij elkaar houden.
In een vacuŁm zijn allerlei velden ontdekken, zoals elektromagnetisch, higgs, etc.

Een vacuŁm is niet leeg.

Door Tweakers user Ploink, zaterdag 1 oktober 2016 13:41

Als ik dit allemaal lees, dan denk ik.. Goddank ben ik atheist! Er is geen god, geen ziel, geen leven na de dood.

Door Tweakers user Tjeerd84, zaterdag 1 oktober 2016 14:30

Ploink schreef op zaterdag 01 oktober 2016 @ 13:41:
Als ik dit allemaal lees, dan denk ik.. Goddank ben ik atheist! Er is geen god, geen ziel, geen leven na de dood.
? Wat bedoel je?
Ik ben ook atheÔst. De Matrix gaat niet over een god of religie. Maar of we eventueel op dit moment in een technische Matrix leven, in een simulatie. Je bent wel heel stellig over dat er geen leven na de dood is, maar dat weet niemand. Vandaar dat filosofen er veel over nadenken om alle opties te onderzoeken.

Door Tweakers user ybos, zaterdag 1 oktober 2016 19:43

of het is zoals men in black, en we hangen aan de halsketting van een vreemd huisdier, of zitten in een knikker. Dat voorbeeld zette mij altijd wel ff aan het denken :P

Door Tweakers user FlorisN, zondag 2 oktober 2016 12:48

Ja het zou kunnen dat we in een simulatie leven. Het kan ook zijn we geschapen zijn, of dat het gewoon puur toeval is dat we hier zijn ontstaan. Het probleem is dat we gewoon over te weinig kennis beschikken om iets uit te kunnen sluiten. En al hebben wij de kennis wel, dan zou het zo maar kunnen zijn dat we simpel weg niet over te capaciteit beschikken om dit te kunnen bevatten. Probeer maar eens aan een mier ons bestaan uit te leggen. Dit zal je nooit lukken, maar voor een mier zouden wou best voor een god kunnen doorgaan.

Maar om in te gaan op je stelling dat we in een simulatie zouden kunnen leven, ja het is mogelijk. Maar de volgende vraag is dan: Stel je ontwaakt uit deze simulatie, welke garantie heb je dan dat je niet een volgende simulatie ontwaakt. Een simulatie is uiteindelijk een fictieve wereld, binnen de "echte" wereld. Maar als je zelf niet weet of je wel of niet in een simulatie zit, dan zul je dus ook nooit weten wat dan de echte realiteit is. Wat je je dan ook zal moeten afvragen is wat realiteit nou eigenlijk is. Want uiteindelijk is realiteit alles zoals jouw hersenen ervaren en verwerken, en bestaat er dus eigenlijk niet 1 enkele ware realiteit.

Dus als we in een simulatie leven, dan is dat nu onze of mij persoonlijke realiteit. Totdat we wakker worden ;)

[Reactie gewijzigd op zondag 2 oktober 2016 12:49]


Door Tweakers user Tjeerd84, zondag 2 oktober 2016 13:11

Exact. En zo is het. Daarom gaf ik ook aan dat mensen niet moeten 'geloven' dat we nu in een simulatie zitten en dat je dan lekker je schoonmoeder kan uitschelden.
Op dit moment is 'deze simulatie' voor ons de echte wereld. En zolang we inderdaad niks kunnen uitsluiten, blijft dat zo. Goede toevoeging, bedankt.

[Reactie gewijzigd op zondag 2 oktober 2016 13:12]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier ťťn aanmaken.