Tips om op te vrolijken

Door Tjeerd84 op zondag 2 oktober 2016 06:00 - Reacties (8)
Categorie: Feel Alive, Views: 5.058

Versie 2 - De eerste versie heeft 21 reacties opgeleverd, waarvan 10 van mijzelf. Iedereen daarvoor bedankt, die feedback heb ik gebruikt om versie 2 te schrijven. De eerste versie is daardoor niet meer te lezen en de bijbehorende reacties zijn daardoor niet meer relevant en verwijderd. Ik heb een back-up gemaakt van de tekst en de reacties.

Iedereen beleeft zijn leven op zijn eigen manier. Er zijn voor mij een paar grote en terugkerende onderwerpen waar ik positieve energie uit haal. Hieronder bespreek ik zeven onderwerpen waar ik in mijn leven vrolijker van word.

1 Leven in het 'nu'
Hoe ouder we worden, hoe meer we ons richten op ons verleden. Jonge mensen hebben grote doelen en dromen, terwijl de ouderen terugkijken op hoe hun leven was. Ik probeer zo weinig mogelijk terug te denken aan de negatieve ervaringen in mijn leven. Alles wat fout ging, wel of niet door mijn schuld, probeer ik zo goed mogelijk te accepteren. Ik neem de ervaringen van de fouten natuurlijk wel mee, zodat ik niet steeds dezelfde fouten blijf maken. Ik word in ieder geval niet vrolijk als ik steeds zou overdenken wat er allemaal in mijn leven wel of niet goed ging. Leven in het nu, zorgt bij mij ervoor dat ik actief bezig ben met de dingen die ik nu ook echt kan doen.
Dit is volgens mij ook de reden waarom jonge kinderen zo vrolijk kunnen zijn en vol energie zitten. Een kind is nooit bezig met de slechte dag van gisteren. Na het huilen kan een kind zo weer lachen. Ook ruzies duren bij kinderen nooit lang. Een dag later spelen ze weer vol enthousiasme met de kinderen waar ze gisteren nog mee in gevecht waren. Jonge kinderen kijken uit zichzelf niet naar het verleden, maar ook niet naar de toekomst. Ze maken zich geen zorgen over wat er kan gaan gebeuren.
In de pubertijd krijgen de kinderen steeds meer te maken met negatieve gedachten. Ze leren en ontwikkelen in de pubertijd om terug te kijken naar al hun fouten en naar de fouten om zich heen. In veel gevallen worden fouten als negatief gezien. Ook moeten pubers naar hun toekomst kijken en allerlei beslissingen daarover maken, terwijl er niks zo onzeker is als de toekomst.
Volwassen zullen altijd na blijven denken over het verleden en de toekomst. Mijn tip is om zoveel mogelijk te proberen om in het nu te leven. Van dag tot dag. Elke ochtend word je herboren. Elke fout uit je verleden en elke nare gebeurtenis uit je verleden horen bij je vorige 'levens'. En natuurlijk ben je je verleden niet vergeten. Ik ben uiteraard volwassen en ik voel me verantwoordelijk, maar in mijn vrije tijd probeer ik als een kind te denken en op dit moment te leven. Ik doe wat ik nu graag wil doen en daar wordt ik vrolijk van.

2 Medicatie
Veel mensen vertrouwen in deze moderne tijd op medicatie. Ik geloof zelf echter ook heel sterk in de kracht van de natuur. Er zijn veel kwaaltjes die vanzelf overgaan en ook een pittig virus is voor een gezond persoon op zich geen probleem. Toch grijpen heel veel mensen naar pijnstillers, diarree-remmers, antibiotica, rimpelcrème, nachtcrème, lippenbalsem, slaappillen, vitaminepillen enz. Als samen met een professional is besloten om bepaalde medicatie te slikken, dan is daar vrijwel nooit iets op tegen natuurlijk. En door ziekte en kwalen moeten sommige mensen wel. De laatste jaren is echter wel duidelijk geworden dat veel huisartsen veel te snel en te veel antibiotica hebben voorgeschreven. In Nederland valt het mee, maar sommige buitenlanders slikken bij elke griep even een kuurtje. Daarnaast wordt ondertussen duidelijk dat ook de bejaarden veel te veel pillen slikken. Soms uiteraard is er geen optie, maar om even bij mijzelf te blijven, ook mijn eigen opa en oma hadden dozen vol pillen staan en achteraf bleek dat bijna elke pil onnodig was.
Een ander voorbeeld zijn pijnstillers bij hoofdpijn. Door de pijnstiller voelt de patiënt geen hoofdpijn meer, maar in werkelijkheid is die pijn er nog steeds. De pijn is een signaal van je lichaam dat er iets niet goed gaat. Door overbelasting, dehydratatie of slaapgebrek kan bijvoorbeeld heel gemakkelijk hoofdpijn ontstaan. Het lichaam geeft het signaal af, waarna de persoon zelf automatisch rustig aan wil gaan doen. Even slapen, even geen drukte om je heen. Veel mensen slikken een pijnstiller op hun werk om daarna weer verder te kunnen werken. Er zijn daarbij ook genoeg mensen, vooral jongeren, die zelfs denken dat de hoofdpijn door de pijnstillers ook echt weg is.
Er zijn naar mijn mening veel te veel middelen die mensen te vaak gebruiken, terwijl de effecten eigenlijk zelfs averechts voor de gezondheid werken. Voor mijzelf betekent dit dat ik heel bewust ben van de kracht van mijn eigen lichaam en daar ook op vertrouw. Ik word er vrolijk van als ik van bepaalde lichamelijke ongemakken zelfstandig genees en ik word er vrolijk van als ik mij besef dat ik niet regelmatig pillen of crèmes slik. Uiteraard ben ik blij met de goede zorg en medicatie voor het geval ik een ziekte krijg waar ik niet zelf uit kan komen.

3 Natuur
Mensen zijn één met de natuur, we komen uit de natuur, net als dieren. Een stad lijkt een ideaal gebied wat geschikt gemaakt is voor mensen. Een plek waar we helemaal vrij kunnen zijn. In werkelijkheid zitten we 'opgesloten' in onze eigen huisjes. Op welke plekken in de stad kunnen we immers echt onszelf zijn? Eigenlijk alleen in ons eigen huis en dan ook soms slechts op de wc of in de badkamer. Vrijwel alle andere gebouwen in de stad zijn eigenlijk verboden terrein en overal hangen camera's of loopt politie rond. Op de openbare wegen en pleinen moeten we ons aan strikte regels houden. Je kan je in de stad daarom moeilijk echt vrij voelen. Net als dieren in een kooi. Het is niet voor niks dat mensen vaak rust zoeken door de stad te verlaten en naar een natuurgebied te gaan. Waar je het liefst niet al te veel andere mensen tegenkomt. Waar voel je je vrijer en beter dan op een mooi strand waar jij alleen bent of alleen met je gezin of goede vrienden bent?
Ik vind het belangrijk om bewust de natuur in te gaan en de natuur in je op te nemen. Zelfs het kunstmatige stadspark kan voldoende zijn. Zodra je ogen groen zien en je de natuur ruikt en beestjes ziet vliegen en de natuur zijn werk ziet doen, maakt je lichaam vanzelf dopamine aan. Het helpt mij daarnaast altijd om zo nu en dan even één keer op een soort van yoga-manier te ademen. Vier seconden diep inademen via de neus, even wachten en vier seconden diep uitademen via de mond. Voor het lichaam is inademen het meest ontspannend en helend als dit vanuit je buik begint.
In de natuur voelt je lichaam dat het op zijn plek is. Veilig en rustig.
Er zijn veel mensen in Nederland die over regen of wind klagen. Op mijn werk in ieder geval wel. Ik heb een prachtige auto, maar ik fiets liever naar mijn werk. Het is ook maar tien minuten fietsen. Door weer en wind, het maakt mij niks uit. Regen hoort erbij en is goed voor de natuur. Harde wind op zich is niet heel nuttig misschien, maar ik stoor mij er nooit aan. Tegen de wind in is een extra pittige work-out en daarna weer met de wind mee terug is lekker ontspannend. Ik word in ieder geval niet minder vrolijk van 'slecht weer' en ik denk omdat ik van elke situatie wel de positieve kanten probeer te zien.
Een leuke manier om de natuur in te gaan is natuurlijk sportend. Het gaat mij niet om de grootste prestatie of het meeste zweet. Ik word net zo vrolijk van een wandeling als van een stukje hardlopen.

4 Andere mensen
In vergelijking met vroeger hebben we steeds meer contacten en contactmomenten. Voornamelijk via internet en televisie. Sommige mensen worden letterlijk gek van hun eigen telefoon. Dit stapelt op met alle prikkels die via de televisie en andere media aan ons worden opgedrongen. Het is onnatuurlijk voor een mens om zoveel sociale prikkels te ervaren. We hebben tijd nodig voor ons zelf. Media op zich is niet verkeerd, maar hoe we er mee omgaan wel. Op scholen is op dit moment het allergrootste sociale probleem, de sociale media op telefoons en tablets. De kinderen raken overbelast met sociale prikkels, want iedereen wordt gevolgd, bekeken en beoordeeld en de groepsdruk zorgt ervoor dat stoppen ook niet echt een optie is.
Ik ben zelf enorm geïnteresseerd in computers, smartphones, games en het internet. Ik werk met mensen en heb thuis een gezin. Toch draag ik nooit een telefoon bij mij. Ik leg mijn telefoon soms wel in een vakje in de auto, omdat het veilig en soms handig is om iemand te kunnen bereiken of even op Google maps te kunnen kijken. Maar ik gebruik de telefoon zo weinig mogelijk voor sociale doeleinden. Hetzelfde geldt voor televisie. Als ik iets wil zien, dan kijk ik televisie, maar ik zit niet als een zombie de hele avond te kijken naar andere perfecte mensen op een scherm. Dat is ook wat mij zo aanspreekt in gamen. Een gamer is zelf actief en bepaalt ook zelf wat hij op zijn scherm ziet. Gamen kan mij daarom veel langer boeien dan televisie kijken.
Ik vind sociale contacten helemaal niet belangrijk voor mijn leven. Ontvrienden en ontkoppelen van media is iets waar ik vrolijk van wordt. Denk na over wie eigenlijk echt vrienden zijn en je zult zien dat dat eigenlijk maar een handjevol zijn. Daarnaast vind ik het totaal niet belangrijk wat iemand van mij vindt, of wat andere mensen vinden dat ik moet doen. Met name ouders zijn volgens mij niet belangrijk. Ze doen hun best om je goed op te voeden, maar ze komen uit een oudere generatie. Ouders doen per definitie nooit iets zoals het kind het wil doen. Ik probeer daarom nooit mijn ouders tevreden te stellen. Het is alsnog wel mooi als dit toevallig wel een keer lukt. Ik wil ook niet zeggen dat je bewust tegen je ouders in moet gaan. Het is vergelijkbaar met de instructie voor een ramp in een vliegtuig: eerst je eigen zuurstofkapje op doen, daarna die van de mensen om je heen.
Ditzelfde geldt ook voor vrienden en andere mensen in je omgeving. Iedereen is bezig met zijn eigen leven en op zoek naar zijn eigen interesses en doelen. Het heeft volgens mij geen enkele zin om anderen na te gaan doen, omdat je daarmee dus niet je hoogst mogelijke eigen doel zal bereiken.
Als ik het gras niet wil maaien, dan doe ik dat niet, ongeacht wat de buren daar van vinden. Ik wil verder niet zeggen dat je niks voor andere mensen moet doen, maar ik wil zeggen dat je dat alleen zou moeten doen als de andere persoon en jijzelf er vrolijk van worden.

5 Geld
Mensen zonder geld zeggen soms dat geld niet gelukkig maakt, maar mensen met geld weten wel beter. Geld op zich is waardeloos. Wat moet je met geld als je ziek bent. Je kan het ook niet meenemen na dit leven. Maar praktisch gezien zorgt geld ervoor dat iedereen werk kan doen in zijn of haar eigen interessegebied. Uiteindelijk is ons dagelijkse doel dat er eten op tafel komt. De boeren verdienen graag geld voor het produceren van ons voedsel. We mogen daarom blij zijn dat er zoveel mensen graag boer zijn. Anderen vinden het uitdagend om nieuwe software te programmeren of om mensen te entertainen. Geld zorgt op die manier er dus voor dat iedereen een baan in het eigen interessegebied kan zoeken.
Naast de functionele rol kan geld ook een beloning zijn. Het voelt goed om het salaris voor gedane arbeid te ontvangen.
Tenslotte kan geld ook rust geven. Een overschot aan geld betekent dat je je voorlopig geen zorgen hoeft te maken over eten en onderdak. De basisbehoefte van de oermens. Het voldoen aan deze levensbehoeften door genoeg geld te hebben, zorgt indirect dat we beseffen dat we alles onder controle hebben. Een overschot aan geld, betekent ook dat je 'tijd' kunt kopen om op een ontspannen vakantie te gaan of een periode niet te hoeven werken.
Ik hecht op zich niet veel waarde aan geld, maar ik heb mijn best gedaan om genoeg geld te hebben. De gedachte dat ik genoeg heb, maakt mij vaak vrolijk.

6 Werk en opleiding
Iedereen weet hoe belangrijk het is om gemotiveerd te zijn voor je werk of je opleiding. Ik vind het belangrijk om regelmatig na te gaan of de huidige baan of opleiding nog steeds leuk is. Vooral werk kan een grote contractuele verplichting zijn. We hebben niet altijd de keus om zomaar van werk of opleiding te veranderen en dat hoeft ook niet. Maar als het wel kan, zou ik het meteen doen.
Je kan in een situatie zitten waarbij je het geld simpelweg nodig hebt en je die rotbaan wel moet blijven doen, omdat je op korte termijn nergens anders werk kan vinden. Als je je heel bewust bent van het idee dat je zonder je baan een veel slechter leven hebt, dan is het mogelijk om je baan alsnog te accepteren voor wat het is en je gedachten puur op het salaris te richten. En daarbij niet vergeten dat de meeste mensen hun werk niet echt leuk vinden. Iedereen heeft liever vakantie, op een paar vreemde uitzonderingen na. Zolang het voordeel groter is dan het nadeel van werken, is het op zich goed genoeg. Je kan je afvragen of je liever op konijnen ging jagen met een speer of dat je je stomme baan doet en daarna je boodschappen in de supermarkt koopt.

7 Eten
Ten eerste vind ik het belangrijk om genoeg te eten. Als je lichaam gezond en gevoed is, zal het ook actiever zijn. Ik maak mij daarom nooit zorgen over gewichtstoename.
Eten is iets waar ik heel vrolijk van kan worden. Ik kijk er enorm naar uit om 's avond mijn lievelingseten lasagne te eten of om ergens lekker uit eten te gaan.
In onze maatschappij is geld en entertainment soms meer waard dan ons voedsel. We vergeten te vaak dat we zijn, wat we eten. Het is niet de bedoeling om de duurste producten te kopen, zoals kaviaar, maar om de meest gezonde en voedzame producten te kopen. Daarnaast is een A-merk ook niet altijd beter dan een B-merk.
De versheid van een product is overduidelijk belangrijk voor de gezondheid ervan. Een ander simpel aspect is hoe puur het voedsel is. Hoe meer het voedsel voor de verkoop is bewerkt, hoe minder de kwaliteit is. Hoe dichter het voedsel bij de natuur staat, hoe gezonder het is. Het verwerken en aanpassen van het voedsel, maakt voedsel lekker, maar niet gezonder. Suiker en vet toevoegen zal het eten altijd lekkerder maken, maar iedereen weet hoe het voelt om een paar dagen achter elkaar hamburgers, patat en cola te eten en drinken.
Ook kan eten lekkerder worden door het lang te bakken of te koken. Beetgaar is niet zomaar een voorkeur voor op een bepaalde manier eten klaarmaken, het betekent dat het eten niet langer wordt verhit dan nodig is voor consumptie. Klaar om in te bijten en eten maar. De extra warmte die na het beetgare moment wordt toegevoegd, zorgt ervoor dat belangrijke enzymen en vitamines in het voedsel worden afgebroken en voor ons lichaam nutteloos worden. En juist die stoffen heeft het lichaam nodig om het voedsel goed op te kunnen nemen en om te zetten in andere nuttige stoffen.
Ik wil niet zeggen dat eten altijd perfect moet zijn. Ik volg altijd de regel dat mijn lichaam bepaalt hoe veel en wat voor voedsel ik eet. Iedereen heeft soms zin in vette patat. Op dat moment is vet blijkbaar nodig in het lichaam, dus dan is er niks mis met het eten van een patatje. Het is belangrijk om de balans te vinden en niet te proberen om te bezuinigen op de kwaliteit van het voedsel. Koop ook zo nu en dan de duurdere groente op de markt of bij een boer en je merkt het verschil.
Tenslotte is het lichaam gehydrateerd houden erg belangrijk. Elke keer als ik langs een kraan loop, mijn handen was of beseft dat ik al een paar uren niks heb gedronken: drink ik water. Je lichaam wordt gezuiverd met water en met name je huid doet het een stuk beter als je genoeg water drinkt. En dat heeft weer invloed op ons humeur als we voor de spiegel staan.

Samengevat
Tips om op te vrolijken:
1. Denk als een kind en vergeet even het verleden en de toekomst.
2. Geloof in je zelf en de kracht van je lichaam.
3. Ga de natuur in op een voor jou leuke manier.
4. Doe wat je zelf wil en negeer de mening van andere mensen daarover.
5. Zorg ervoor dat je elke maand geld over houdt.
6. Zoek de baan waar jij tevreden mee bent.
7. Bezuinig niet op eten, drink veel water.

Persoonlijk bericht
Ik weet niet in hoeverre bovenstaande tekst mensen wel of niet gaat helpen om vrolijker te worden. De informatie is gebaseerd op ervaringen van mijzelf. Ik besef ook dat vrolijk zijn voor iedereen anders kan zijn en dat het voor sommige mensen schrijnend moeilijk is. Ik wens elke lezer zoveel mogelijk kracht en geluk toe.

Volgende: Ouderwets timmeren 10-'16 Ouderwets timmeren
Volgende: Leven in de Matrix 09-'16 Leven in de Matrix

Reacties


Door Tweakers user Waarnemer, dinsdag 4 oktober 2016 09:44

Te veel tekst. Daar wordt ik niet vrolijk van.
Het kan veel simpeler hoor.
  • zeg tegen iedereen, ja echt iedereen, die je tegenkomt: "goedemorgen, goedemiddag, goedenavond". Naargelang de tijd van de dag natuurlijk.. en doe dat met een glimlach.
  • zeg altijd alsjeblieft en dankjewel.
  • geef alle leuke en fijne dingen 2 pluspunten en de niet zo leuke dingen slechts 1 minpunt. (boekhoudkundige flauwekul truc maar je eindigt daardoor door de bank genomen elke dag in de plus ;) )
  • lekker eten is gezond eten. Dat kouw je beter en is dus goed voor de spijsvertering. Dus laat al die biomacrobiotischreformvega staan en eet lekker.
  • ga naar feestjes. Lopend, fietsend, met de taxi.. er zit water in bier en wijn.
LEEF!!

Door Tweakers user merlijn85, dinsdag 4 oktober 2016 10:09

Mooi geschreven stuk! Denk dat je een hele hoop waarheden hebt op weten te vangen hier, maar er zijn toch een paar dingetjes waarvan ik denk dat je er ook anders naar kunt kijken.

Je hebt het over het contrast tussen natuur en stad, en dat je moeite hebt om je vrij te voelen in de stad. Mijn ervaring heeft me geleerd dat vrijheid een absoluut gevoel is, en dat dat niet perse door je omgeving wordt bepaald. Uiteraard is het makkelijker om je vrij te voelen in een prettiger omgeving, maar het heeft me juist ook heel erg geholpen om in minder prettige situaties je toch vrij te voelen. Als dat je lukt kun je ineens de sfeer gaan sturen, in plaats van overgeleverd te worden aan de sfeer die door anderen bepaald wordt. Mijn tip is om je comfort-zone zoveel mogelijk te vergroten, door met regelmaat er even uit te stappen en bewust je comfort weer te zoeken in die niet-ideale situatie.

Verder mis ik nog iets in deze lijst, namelijk het omgaan met verantwoordelijkheden. Die hebben we allemaal, en daar komen een hoop keuzes bij kijken. Het is niet eenvoudig daar een juiste weg in te vinden, en ik ben benieuwd naar jouw mening daarover.

Door Tweakers user 4aces, dinsdag 4 oktober 2016 12:29

leuk geschreven.

Niet altijd makkelijk om toe te passen...
bv iets tegen de hoofdpijn nemen en doorwerken... er is niet altijd een alternatief. Ik neem dan gewoon mijn pijnstiller en ga deze avond op tijd naar bed.
(toevallig vandaag aan de hand)


waarnemer zijn puntjes vind ik ook leuk en probeer ik al meestal toe te passen.
Verbazing wekkend hoe veel het helpt om gewoon tegen iedereen goeie dag te zeggen. Ook al loop je gewoon door een grote stad en kijkt er nu en dan iemand raar op... :)

Door Tweakers user Tjeerd84, dinsdag 4 oktober 2016 13:07

Waarnemer schreef op dinsdag 04 oktober 2016 @ 09:44:
Te veel tekst. Daar wordt ik niet vrolijk van.
Het kan veel simpeler hoor.
  • zeg tegen iedereen, ja echt iedereen, die je tegenkomt: "goedemorgen, goedemiddag, goedenavond". Naargelang de tijd van de dag natuurlijk.. en doe dat met een glimlach.
  • zeg altijd alsjeblieft en dankjewel.
  • geef alle leuke en fijne dingen 2 pluspunten en de niet zo leuke dingen slechts 1 minpunt. (boekhoudkundige flauwekul truc maar je eindigt daardoor door de bank genomen elke dag in de plus ;) )
  • lekker eten is gezond eten. Dat kouw je beter en is dus goed voor de spijsvertering. Dus laat al die biomacrobiotischreformvega staan en eet lekker.
  • ga naar feestjes. Lopend, fietsend, met de taxi.. er zit water in bier en wijn.
LEEF!!
Het blijft denk ik persoonlijk. Het vriendelijk zijn en lachen naar elkaar is wel een goed punt. Daar word jezelf maar ook de andere persoon vrolijker van en het kost weinig moeite.

Ik bedoel met beter eten niet alle vega-marketing en anti-chemische bewegingen. Maar bewust op zoek gaan naar voor jou goede kwaliteit. Ik eet graag Italiaans, maar kies dan bijvoorbeeld voor verse pasta en verse saus die ik zelf op smaak breng met knoflook. De mix uit een Honig pakje is vast niet heel slecht, maar naar mijn mening in ieder geval te zout en daarnaast ook nog elke keer hetzelfde.
Ik ben totaal niet bang om junkfood of goedkope troep te eten. Het punt is dat mensen soms om de verkeerde redenen bewust kiezen voor slechtere producten. Vergelijking: ik game elke dag, dus koop ik een goede game pc. Als ik te zuinig was, zou ik een minder dure pc kopen, maar dan werd ik daarna niet zo vrolijk van de lage fps en andere ongemakken. Goedkoop is duurkoop.
merlijn85 schreef op dinsdag 04 oktober 2016 @ 10:09:
Mooi geschreven stuk! Denk dat je een hele hoop waarheden hebt op weten te vangen hier, maar er zijn toch een paar dingetjes waarvan ik denk dat je er ook anders naar kunt kijken.

Je hebt het over het contrast tussen natuur en stad, en dat je moeite hebt om je vrij te voelen in de stad. Mijn ervaring heeft me geleerd dat vrijheid een absoluut gevoel is, en dat dat niet perse door je omgeving wordt bepaald. Uiteraard is het makkelijker om je vrij te voelen in een prettiger omgeving, maar het heeft me juist ook heel erg geholpen om in minder prettige situaties je toch vrij te voelen. Als dat je lukt kun je ineens de sfeer gaan sturen, in plaats van overgeleverd te worden aan de sfeer die door anderen bepaald wordt. Mijn tip is om je comfort-zone zoveel mogelijk te vergroten, door met regelmaat er even uit te stappen en bewust je comfort weer te zoeken in die niet-ideale situatie.

Verder mis ik nog iets in deze lijst, namelijk het omgaan met verantwoordelijkheden. Die hebben we allemaal, en daar komen een hoop keuzes bij kijken. Het is niet eenvoudig daar een juiste weg in te vinden, en ik ben benieuwd naar jouw mening daarover.
Ik snap precies wat je hier wil zeggen. Ben ik het ook mee eens en ik ga ook echt wel weekendjes weg naar steden. Alsnog is het wel zo dat vrijwel iedereen blij is dat er meer groen in de steden komt. Niemand wordt blij van een industriestad, met smogvorming, overal beton, veel herrie, enz. Ik vond bijvoorbeeld Berlijn een goed voorbeeld van een mooie stad. Heel groen en ruim opgezet. Parijs is daarentegen op veel plekken heel smal en druk en vaak een bende.

Ik snap niet helemaal wat je precies wil weten over het omgaan met verantwoordelijkheden. Wat wil je daarmee vragen?
4aces schreef op dinsdag 04 oktober 2016 @ 12:29:
leuk geschreven.

Niet altijd makkelijk om toe te passen...
bv iets tegen de hoofdpijn nemen en doorwerken... er is niet altijd een alternatief. Ik neem dan gewoon mijn pijnstiller en ga deze avond op tijd naar bed.
(toevallig vandaag aan de hand)


waarnemer zijn puntjes vind ik ook leuk en probeer ik al meestal toe te passen.
Verbazing wekkend hoe veel het helpt om gewoon tegen iedereen goeie dag te zeggen. Ook al loop je gewoon door een grote stad en kijkt er nu en dan iemand raar op... :)
Soms moet je inderdaad eens pil nemen. En pijnstilling bij de tandarts is ook erg nuttig! Alsnog zou ik bij niet al te grote hoofdpijn liever met pijn doorwerken, zodat ik zou kunnen voelen of de pijn verandert. En dan doe je automatisch ook rustiger aan, waardoor je goed luistert naar je lichaamssignalen. Met pijnstilling kan het gevolg zijn dat je te hard doorgaat en het probleem op dat moment alleen maar erger wordt. Gezondheid gaat voor toch? Beterschap in ieder geval :)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 4 oktober 2016 13:10]


Door Tweakers user ybos, dinsdag 4 oktober 2016 18:20

1 ding triggert mij:
Ouders zijn niet belangrijk schrijf je.
Ik denk dan meteen: waar of wat is er misgegaan?

Ouders hebben de stinkende best (uitzonderingen zijn er uiteraard) gedaan om je goed op te voeden en al het goeds mee te geven. Staan altijd klaar voor raad en daad. Ookal doe je iets waardoor je jezelf niet zo goed bij voelt, dit verdienen je ouders!

Door Tweakers user Tjeerd84, dinsdag 4 oktober 2016 19:01

ybos schreef op dinsdag 04 oktober 2016 @ 18:20:
1 ding triggert mij:
Ouders zijn niet belangrijk schrijf je.
Ik denk dan meteen: waar of wat is er misgegaan?

Ouders hebben de stinkende best (uitzonderingen zijn er uiteraard) gedaan om je goed op te voeden en al het goeds mee te geven. Staan altijd klaar voor raad en daad. Ookal doe je iets waardoor je jezelf niet zo goed bij voelt, dit verdienen je ouders!
Je moet het misschien meer in de context plaatsten. Het gaat om het maken van keuzes. Sommige jong volwassen blijven hun ouders maar tevreden stellen. Dit gaat ten koste van jezelf en je ouders hebben er verder eigenlijk niks aan. Die willen toch juist dat hun kind zo gelukkig mogelijk is? Het is een soort misopvatting dat kinderen moeten doen wat hun ouders willen dat ze doen. Dat is wat ik in mijn leven heb geleerd.

Als voorbeeld: mijn vader was vroeger enorm tegen gamen en 'rotcomputers'. Het is verreweg mijn grootste hobby. Als ik toen en nu mijn vader was blijven tevreden stellen, zou ik totaal niet doen wat ik zelf wil. Het was in mijn geval geen keus, ik ben gek van computers, dus ik besteed er zoveel mogelijk tijd aan. Ondertussen heeft mijn vader juist geleerd dat gamen blijkbaar toch wel vrij normaal is om te doen...

Als ouders en kinderen bovenstaande beseffen, zouden veel meer dromen uitkomen. Wat dacht je van bijvoorbeeld de kinderen die heel vroeger simpelweg het beroep van hun vader maar moesten overnemen? Je eigen keuzes gaan wat mij betreft altijd voor. Trek je dus niks aan van het verwachtingspatroon van je ouders. En daarnaast, je weet dat pubers dat eigenlijk van nature ook juist precies zo doen.

Dit alles wil niet zeggen dat je nooit iets voor je ouders terug moet doen. Als jij dat graag wil, omdat je gek op je ouders bent, dan is dat dus jouw eigen bewuste keuze. Prima in dat geval. Andere mensen hebben soms slechte ouders en dan verdienen die ouders het soms niet dat hun kind ze blijft steunen en helpen. In extreme gevallen is het zelfs beter om als kind het contact met eigen ouders te verbreken helaas.

In mijn geval heb ik een goed contact met mijn ouders, alleen ik zoek ze niet vaak op durf ik wel toe te geven. Ik zie ze gemiddeld één keer maand. Ze wonen een half uur rijden bij mij vandaan.

Ik ben kort geleden zelf ook vader geworden en ik hoop oprecht dat mijn dochter later al haar dromen gaat najagen. Ze hoeft mij niet op te zoeken en tevreden te stellen. Ik ben heel benieuwd wat ze gaat doen en ik weet zeker dat het totaal iets anders is dan wat ik onbewust in mijn gedachten verwacht.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 4 oktober 2016 19:04]


Door Tweakers user ybos, donderdag 6 oktober 2016 08:14

Tjeerd84 schreef op dinsdag 04 oktober 2016 @ 19:01:
[...]

Je moet het misschien meer in de context plaatsten. Het gaat om het maken van keuzes. Sommige jong volwassen blijven hun ouders maar tevreden stellen. Dit gaat ten koste van jezelf en je ouders hebben er verder eigenlijk niks aan. Die willen toch juist dat hun kind zo gelukkig mogelijk is? Het is een soort misopvatting dat kinderen moeten doen wat hun ouders willen dat ze doen. Dat is wat ik in mijn leven heb geleerd.

Als voorbeeld: mijn vader was vroeger enorm tegen gamen en 'rotcomputers'. Het is verreweg mijn grootste hobby. Als ik toen en nu mijn vader was blijven tevreden stellen, zou ik totaal niet doen wat ik zelf wil. Het was in mijn geval geen keus, ik ben gek van computers, dus ik besteed er zoveel mogelijk tijd aan. Ondertussen heeft mijn vader juist geleerd dat gamen blijkbaar toch wel vrij normaal is om te doen...

Als ouders en kinderen bovenstaande beseffen, zouden veel meer dromen uitkomen. Wat dacht je van bijvoorbeeld de kinderen die heel vroeger simpelweg het beroep van hun vader maar moesten overnemen? Je eigen keuzes gaan wat mij betreft altijd voor. Trek je dus niks aan van het verwachtingspatroon van je ouders. En daarnaast, je weet dat pubers dat eigenlijk van nature ook juist precies zo doen.

Dit alles wil niet zeggen dat je nooit iets voor je ouders terug moet doen. Als jij dat graag wil, omdat je gek op je ouders bent, dan is dat dus jouw eigen bewuste keuze. Prima in dat geval. Andere mensen hebben soms slechte ouders en dan verdienen die ouders het soms niet dat hun kind ze blijft steunen en helpen. In extreme gevallen is het zelfs beter om als kind het contact met eigen ouders te verbreken helaas.

In mijn geval heb ik een goed contact met mijn ouders, alleen ik zoek ze niet vaak op durf ik wel toe te geven. Ik zie ze gemiddeld één keer maand. Ze wonen een half uur rijden bij mij vandaan.

Ik ben kort geleden zelf ook vader geworden en ik hoop oprecht dat mijn dochter later al haar dromen gaat najagen. Ze hoeft mij niet op te zoeken en tevreden te stellen. Ik ben heel benieuwd wat ze gaat doen en ik weet zeker dat het totaal iets anders is dan wat ik onbewust in mijn gedachten verwacht.
In die context ben ik het zeker met je eens!

Door Tweakers user korakgomanji, vrijdag 7 oktober 2016 06:53

Wat ik mooi vind is dat je durft te spreken over de natuur. Dit is een fenomeen dat eigenlijk gewoon vergeten is.
Wij mensen zijn zo verheven heden des daags boven God dat we geen natuur nodig meer hebben. Althans.. zo lijkt het af en toe.
Na even wat verder gegoogle kom ik uit op bushcrafters en avonturiers maar zelfs zij kunnen de ratrace maar tijdelijk ontsnappen.
Op deze aardbol is er maar een organisme dat geld betaalt om te kunnen leven en dat is de mens. Eigenlijk is daar ook helemaal niks mis mee. Wat mij betreft, die amazone forest gewoon asfalteren, garages, winkelcentra en refugee camps aanleggen.
Liefst 100 hoog om ruimte te kunnen besparen. Haha, just kidding nee ik schets maar wat in onnozelheid maar je tweakblog zet zo nu en dan wel te denken en ik denk dat dat goed is.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.